Te veel lof van ouders kan verkeerd uitpakken

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Massa's ouders prijzen hun kinderen de hemel in, met de bedoeling hun zelfvertrouwen te vergroten. Maar op onzekere kinderen hebben overdreven loftuitingen een averechts effect. Hun faalangst groeit erdoor, blijkt uit een artikel dat in het komende nummer van vaktijdschrift Psychological Science verschijnt.

Ouders doen er vaak een schep bovenop: 25 procent van hun complimenten bevat woorden als briljant, fantastisch, heel erg, geweldig of super. Vooral kinderen met een lage zelfwaardering krijgen opgeblazen complimenten. "Ouders denken vermoedelijk dat die extra krachtige lof nodig hebben", zegt ontwikkelingspsycholoog Sander Thomaes, een van de auteurs van het artikel.

Met vette complimenten bereiken ouders echter iets anders. Onzekere kinderen gaan denken: 'De lat ligt wel heel erg hoog voor mij, ik moet ook in de toekomst waarmaken dat ik zoveel kan.' "En dat beangstigt ze", zegt Thomaes, die verbonden is aan de universiteiten van Utrecht en Southampton (Engeland).

Kansen en problemen
Angst doet kwetsbare kinderen duiken, blijkt uit een psychologisch experiment van Thomaes en collega's. Zij lieten kinderen van 9 tot 12 jaar een Van Gogh natekenen; sommigen kregen daarvoor een opgeblazen compliment. Daarna mochten alle deelnemers kiezen tussen een uitdagende en een makkelijke tekenopdracht. Kinderen met een laag zelfbeeld die voor hun eerste tekening overdreven geprezen waren, kozen voor de laatste optie. Zij gingen uitdagingen uit de weg, aldus Thomaes, vermoedelijk om het risico op mislukking te beperken. Terwijl leeftijdgenootjes met veel zelfvertrouwen voor de moeilijke opdracht gingen; op hen werkte buitensporige lof juist stimulerend.

Eerdere onderzoeken wezen al uit dat niet alle complimenten even heilzaam zijn voor kinderen. Zo is het prijzen van gedrag ('Wat heb jij goed je best gedaan!') beter dan het prijzen van de persoon ('Wat ben jij toch slim!'). Uit complimenten van het laatste type kunnen kinderen afleiden dat ze altijd slim moeten zijn en geen fouten mogen maken.

Schouderklopje
Onder ouders geldt het compliment als een populaire opvoedstrategie, die ook goed past in de trend van het positief opvoeden. Volgens die methode moeten ouders veelvuldig benoemen wat hun zoon of dochter goed doet.

Maar of het kind hiervan opknapt, hangt dus af van zijn zelfvertrouwen en van de woorden die een ouder kiest. "Denk niet: ik geef mijn kind een schouderklopje en het komt goed", waarschuwt Thomaes. "Wees voorzichtig met opgeblazen complimenten. Zeker als je kind een lage zelfwaardering heeft; dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden