Te veel geld komt in verkeerde zak

Na het vertrek van de Navo uit Afghanistan moet het ontwikkelingswerk het land er bovenop helpen.

René Grotenhuis

„Deze oorlog tegen de taliban winnen we niet op het slagveld." Amper een jaar geleden was dat de mening van vrijwel iedereen die bij Afghanistan betrokken was, ook van de hoogste militairen van Isaf. En zie, de afgelopen maanden wordt vrijwel alleen gesproken over troepenvermeerdering of voortgezette militaire aanwezigheid. Meer dan ooit staat de militaire optie centraal en lijken alle vroegere analyses vergeten.

Karzai heeft opgeroepen tot een politiek akkoord met de taliban. Onduidelijk is of dat ditmaal menens is. Maar zelfs als er een interne politieke dialoog op gang komt, is er de onzekere factor van de landen in de regio (Iran, China, Rusland, Pakistan, India) die allemaal met argusogen naar Afghanistan kijken en regelmatig interveniëren. Interne politieke oplossingen zijn alleen mogelijk als de buurlanden Afghanistan voldoende rust laten.

Het ontwikkelingswerk gaat traag. Natuurlijk is het onderwijs enorm toegenomen en is de gezondheidszorg in het land sterk verbeterd. Maar het zijn successen die we ook twee jaar geleden al vierden en waar we niet eeuwig op kunnen blijven teren. Voor de ontwikkeling van Afghanistan zijn nieuwe stappen nodig waarbij we geleerde lessen van de afgelopen jaren in praktijk brengen. Nog steeds zitten in de financiering van programma’s en projecten teveel onderaannemers waardoor soms niet veel meer dan de helft aankomt. Nog steeds wordt er veel teveel van bovenaf georganiseerd met een sterke nadruk op het centrale gezag in Kaboel. Afghanistan kent juist vele lokale conflicten, geworteld in lokale problemen ver weg van Kaboel. Om deze conflicten – belangrijke voedingsbodem voor de taliban – aan te pakken, is het cruciaal voor maatwerk te kiezen en lokale gemeenschappen in te schakelen. Juist een benadering van onderop waarbij lokale ontwikkelingsorganisaties worden benut, kan een verschil maken. Terecht wordt er in de nasleep van de verkiezingsfraude vanuit het buitenland meer nadruk gelegd op de aanpak van corruptie in Afghanistan, maar ook de design van projecten en programma’s van donorlanden moet op de schop. De lappendeken van PRT-aanpakken (elk land doet het op zijn eigen manier) blijft bestaan. De Amerikanen hebben zich, naast de troepenversterking, ook uitgesproken voor meer inzet op ontwikkeling. Geld rondstrooien en het invliegen van allerlei adviseurs en technische deskundigen is echter geen teken dat de Amerikanen de les van de afgelopen jaren hebben geleerd.

In Afghanistan is nog steeds een veiligheidsprobleem. En hoewel politieke dialoog en ontwikkeling noodzakelijk zijn voor duurzame veiligheid, zijn ze onvoldoende waarborg voor veiligheid op korte termijn. Partnerorganisaties van Cordaid in Afghanistan zien daarom de realiteit dat zonder Isaf een veiligheidsvacuum ontstaat dat of door taliban of door opnieuw vechtende warlords zal worden gevuld.

De vraag naar eventuele voortzetting van de Nederlandse militaire bijdrage moeten we plaatsen in een ruimer kader. Bij een mogelijke inzet van 500 man vormt Nederland 0,5 procent van de totale Isaf-macht in een provincie met weinig strategische betekenis. Nederland zal bovendien geen lead-nation meer zijn. Dat betekent afscheid van de gedachte dat het een Nederlandse missie is, dat Uruzgan een ’Nederlandse’ provincie is, dat de Dutch approach vanzelfsprekend is. Een afgeslankte Nederlandse missie in Uruzgan is misschien belangrijk voor de relatie met Amerika, ze is niet van militair strategisch belang. Maar als Nederland zijn militaire presentie wil handhaven, is er maar één plaats om dat te doen: Uruzgan. Iets starten in een andere provincie is kapitaalvernietiging. Het is echter zeker zo zinvol – zo niet zinniger – de Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan voort te zetten door het ondersteunen van de politieke dialoog en bestuur, rechtspraak en politie.

De noodzaak om een besluit te nemen over de mogelijke voortzetting van de Nederlandse militaire aanwezigheid doet niets af aan de constatering van anderhalf jaar geleden dat de strijd tegen de taliban niet op het slagveld wordt gewonnen. Het is te wensen dat de Afghanistan-conferentie in Londen meer zal blijken te zijn dan een marktplaats waar het gaat om vraag en aanbod van troepen.

Nu Obama een exit-strategie heeft aangekondigd voor de militaire aanwezigheid zullen de agenda’s van veiligheid en ontwikkeling meer uit elkaar gaan lopen. De korte termijn agenda voor de militaire aanwezigheid zal onvoldoende zijn om duurzame veiligheid voor Afghanistan te scheppen. Er is daarom alle reden en noodzaak voor Afghanistan en de internationale gemeenschap de politieke en ontwikkelingsagenda voor Afghanistan voor een langere periode opnieuw te formuleren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden