'Te veel criminelen ingeschreven bij KvK'

DEN HAAG (ANP) - De Kamer van Koophandel moet bedrijven veel beter gaan controleren op criminele achtergronden. Dat zei korpschef Ruud Bik van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) maandag tijdens een toelichting op het rapport Nationaal dreigingsbeeld georganiseerde criminaliteit 2008.

Volgens hem maakt circa 75 procent van de criminele organisaties in Nederland gebruik van bij de Kamer van Koophandel ingeschreven bedrijven. Die ondernemingen zijn voor de criminelen noodzakelijk om hun misdadige activiteiten te kunnen ontplooien.

Er staan nu maar liefst rond de zeshonderd personen met een strafblad onder hun eigen naam ingeschreven. Dat terwijl bewindvoerders van bedrijven een verklaring van geen bezwaar moeten krijgen, voordat ze mogen worden toegelaten tot het bestand van de Kamer van Koophandel.

Pittig punt

,,Ik vind dit een pittig punt'', aldus Bik. Hij meent dat er de afgelopen vier jaar weinig aan dit probleem is gedaan. ,,Ik verwacht dat de Kamer van Koophandel de controles goed gaat organiseren. We moeten barrières opwerpen om het de criminelen zo moeilijk mogelijk te maken. Daarbij is het goed uitvoeren van dit soort maatregelen nodig.''

Een van de meest serieuze bedreigingen voor de samenleving is op dit moment het witwassen van crimineel geld via de onroerend goed sector, zo blijkt uit het dreigingsbeeld. Dat leidt volgens de analisten van het KLPD onder meer tot het verstoren van de markt. Ook heeft deze vorm van misdaad afpersing en het gebruik van geweld in de vastgoedwereld tot gevolg.

De omvang van deze criminaliteit gaat in de toekomst zeker toenemen, verwacht het KLPD: ,,Het proces tegen Willem Holleeder heeft de toenemende belangstelling voor deze vorm van zware criminaliteit niet veroorzaakt, maar wel aangewakkerd.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden