Te veel broeikasgas? Maak er gewoon rots van
Om iets te doen tegen opwarming en klimaatverandering, moet je broeikasgassen zoals CO2 uit de lucht halen. Dat kun je doen door bomen te planten, want die leven op CO2. Maar in IJsland hebben ze nog een manier gevonden: maak er rots van.
De uitstoot van CO2 reduceren tot nul is een illusie. Daarom lopen her en der projecten waarin dat broeikasgas wordt afgevangen en ondergronds opgeslagen. Je kunt daarvoor leeggehaalde olie- en gasvelden gebruiken. Daarmee verminder je tegelijk het risico dat die leeggepompte aarde gaat trillen en beven. Maar de CO2 die je opslaat moet dan wel ondergronds blijven, en niet alsnog weglekken. Europese en Amerikaanse onderzoekers lijken in IJsland een betere methode te hebben gevonden. In hun CarbFix-project hebben zij CO2 niet in olie- of gasvelden gepompt, maar in basaltformaties. Dat gesteente is rijk aan calcium, magnesium en ijzer en gaat graag chemische verbindingen aan. Terwijl CO2 in een leeg olie- of gasveld gas blijft, kan het in basalt neerslaan als carbonaat, een vaste stof.
Vijfentwintig kilometer ten oosten van Reykjavik vonden de onderzoekers een basaltlaag die daarvoor geschikt leek, op 400 tot 800 meter diepte. CO2 werd in die laag geïnjecteerd, vergezeld van isotopen waaraan de onderzoekers konden afmeten wat er met die CO2 gebeurde.
De resultaten waren nog mooier dan de theorie deed vermoeden: binnen twee jaar was 95 procent van de geïnjecteerde CO2 vaste stof geworden. Goedkoop zal de oplossing niet zijn. Maar volgens de onderzoekers is hiermee bewezen dat opslag van CO2 in basalt kan. Het enige wat je nodig hebt, zijn poreuze basaltformaties en veel water. En die zijn ruim voorhanden in de wereld.
undefined