Te veel bibbers in bewerking Boll theater

Vanavond nog in de Toneelschuur in Haarlem; daarna op veel plaatsen in het land.

Zij spelen een bewerking van de novelle 'Meningen van een clown' van de Duitse schrijver Heinrich Boll. Zelf gemaakt, zelf in scene gezet en, na een reeks voorstellingen in Belgie nu, bijgeschaafd, op toernee in Nederland.

Twee jonge acteurs, op zoek naar een auteur en een stuk, grijpen een door hen bewonderd literair meesterwerk uit de kast en gaan aan de slag: het procede is maar al te bekend, en levert even vaak iets moois op als een wezenloze egotrip.

Bij deze voorstelling weet ik het niet. Toneeltechnisch rammelt zij aan vele kanten, zit vol met lege plekken waarbij het onduidelijk is of de leegte een theatrale betekenis moet hebben of puur door onhandigheid is ontstaan.

Het verhaal van de clown die zijn verloofde Marie kwijtraakt aan een ander en als 'ongelovige en monogame ezel' ten onder gaat, is literair en dramatisch een fraaie echo van Georg Buchners 'Woyzeck'.

Breekbaar

Maar bij Steen en Van der Aa komt dat niet uit de verf; dat wilden ze misschien ook niet, maar wat ze wel willen, werd mij tenminste niet duidelijk. Mooie breekbare momenten van verdriet, gemis en verlangen, jazeker, maar ook veel geheimzinnig gewapper met armen, stoere choreografietjes, onbegrijpelijke vertogen over de pater op de kostschool, de begeerte des vlezes en over de paus.

En de troosteloosheid van het bestaan oproepen met het stil aanhoren van de schetterende Duitse schlager 'Du bist alles was ich habe auf der Welt', hoe pregnant ook, is natuurlijk zwak, omdat dat lied juist vorig seizoen zo dwingend werd gebruikt in de voorstelling 'Overgewicht, onbelangrijk, vormeloos' van Werner Schwab door De Trust.

Ik schort mijn oordeel over dit duo nog even op. Ze kunnen wel wat, maar het moet wat minder algemeen-menselijk-verdrietig worden, dwingender, en vooral: onder de hoede van een regisseur, die scherp de lijnen trekt. Kortom, de vlekkerigheid, de bibbers moeten er nog uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden