Te veel betalen maakt Nederland sterker in Europa

De bijdrage van Nederland aan de EU is per inwoner 180 euro per jaar. Dat vinden sommigen te veel; het is ook nog eens het meeste van alle landen.

Stel: het gaat naar beneden, een 45 euro per jaar.

Maar liefst 25 procent, kunnen we dan zeggen, misschien gaat er nog wel meer af. Merken we dat binnen Nederland? Geven we daarvoor een positie op van: 'Ach, laat ons maar iets meer betalen', en dat gebruiken om aan te dringen op steeds betere en transparantere besteding van de bijdrage van Nederland en andere landen. Je hebt dan meer recht van spreken.

Nee, de korte-termijn-eurootjes schijnen de doorslag te geven. Nederland heeft ook al ultrasnel zijn financieringstekort verlaagd en is daarbij zelfs wat doorgeschoten. Wat dat bezuinigen betekent voor het zelfvertrouwen van de Nederlander, die alleen maar hoort dat er nergens geld voor is, is niet in geld uit te drukken.

De tactiek was: Nederland uit veel kritiek op andere overschrijders van het tekort -Duitsland, Italië, Frankrijk. Dan weet je van tevoren dat je zelf het goede voorbeeld moet geven en heb je dus als Nederland de beste argumenten in huis om veel en snelle bezuinigingen op te leggen.

Nu maar hopen dat de broekriem weer wat losser kan, zodat we opnieuw geld gaan uitgeven, en het zelfvertrouwen van Nederland weer laten groeien.

Toch, die enorme fixatie op geld door de Nederlandse politiek, baart mij zorgen. Ieder huishouden weet toch dat het juist de kunst is om meer te doen met minder geld.

We hebben te weinig gewone mensen in de politiek. Hoe veranderen we dat?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden