Te veel belangstelling voor opkoopregeling Groningen

Veel meer Groningers dan verwacht willen dat de Nam hun woning in het aardbevingsgebied opkoopt. De gaswinner heeft 10 miljoen euro beschikbaar om als proef vijftig onverkoopbare woningen te kopen. In een maand tijd hebben 176 huiseigenaren zich hiervoor gemeld bij Nationaal Coördinator Hans Alders.

Veel Groningers die weg willen uit het bevingsgebied klagen dat ze hun woning niet kunnen verkopen omdat er geen belangstelling voor is. Toch is over een opkoopregeling lang geaarzeld, ondermeer uit vrees voor leegloop van het gebied. De proef moet uitwijzen of die vrees terecht is en hoe een opkoopregeling uitpakt.

Om voor de opkoopregeling in aanmerking te komen, moet een woning in de kern van het aardbevingsgebied rond Loppersum langer dan twaalf maanden aaneengesloten aantoonbaar openbaar te koop staan tegen een reële vraagprijs. Van de 176 voldoen 115 eigenaren aan die eisen.

De aanmelding opende op 2 mei en sloot gisteren. Alders kiest deze maand met drie adviseurs welke woningen zullen worden opgekocht. Hij kijkt daarbij naar omstandigheden als overlijden, scheiding, ontslag, financiële problemen of een depressie als gevolg van de bevingen. Verder weegt werk elders of indicatie voor een verzorgingshuis zwaar mee.

Na de selectie worden de woningen getaxeerd en krijgen de eigenaren een bod van 95 procent van de taxatiewaarde. Ze krijgen vervolgens de kans hun woning alsnog zelf te verkopen. Lukt dat niet, dan vindt na een half jaar de overdracht plaats aan een nog op te richten woonbedrijf. Dat bekijkt wat er met de woning zal gebeuren. Dat kan variëren van sloop tot verkoop, (tijdelijke) verhuur of gebruik als wisselwoning voor bewoners van huizen die moeten worden versterkt om bestand te zijn tegen nieuwe bevingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden