Te veel arseen in babyvoeding

Een schap met babyvoeding. Foto ter illustratie. Beeld ANP
Een schap met babyvoeding. Foto ter illustratie.Beeld ANP

Babyproducten met rijst bevatten meer arsenicum dan is toegestaan. Voedselwaakhond NVWA grijpt echter pas in als de norm met 20 procent wordt overschreden.

In rijstwafels en rijstbloem voor baby’s is een hoog gehalte van het giftige arsenicum gevonden. De Nederlandse afdeling van consumentenorganisatie Foodwatch heeft 24 rijstproducten uit Nederlandse winkels laten testen door de universiteit van Belfast, waar veel kennis is over arseen in rijst. Van de 24 geteste pakken rijstwafels en rijstpapjes was het gehalte arsenicum bij zes producten hoger dan de toegestane waarde.

Toch greep voedselwaakhond NVWA niet in. Dat heeft te maken met de zogeheten meetonzekerheden. De Nederlandse voedselwaakhond gaat er vanuit dat testen er gemiddeld eenvijfde naast kunnen zitten. Oftewel: zij grijpen pas in bij een overschrijding van meer dan 20 procent. De zes producten bleven binnen deze marge.

Normen

Maar er is onder toxicologen en voedingsdeskundigen een discussie over zowel de hoogte van de norm als de toegestane overschrijding. De norm voor kinderen is nu 0,1 milligram arsenicum per kilo rijstwafel- of bloem. Plus de overschrijding van 20 procent komt dat op 0,12 milligram per kilo. Hoogleraar Andy Meharg van de universiteit van Belfast, een autoriteit op het gebied van arsenicum, schreef eerder al dat hij de norm gehalveerd zou willen zien.

Ook de overschrijding van 20 procent vindt hij te hoog. Zijn universiteit, waar de Nederlandse babyproducten zijn onderzocht, heeft een test ontwikkeld die nauwkeuriger is dan de testen in Nederland. Na die testen blijken drie producten de wettelijke norm inclusief de Noord-Ierse meetonzekerheid te overschrijden.

Arsenicum, of arseen zit in gesteente en komt via grondwater in de rijst terecht. Voor mensen is het zwaar giftig. Langdurige blootstelling aan deze stof kan kanker, hart- en vaatziekten en ontwikkelingsstoornissen veroorzaken. Dat is terug te zien in ziektebeelden in de delen van Zuidoost-Azië waar de meeste arsenicum in de grond zit.

Redelijk

Volgens toxicoloog Martin van den Berg is er geen reden tot paniek. “Mensen krijgen via grondwater al miljoenen jaren arsenicum binnen. Zeker, het is kankerverwekkend. Daarom moet je in de buurt te blijven van de afgesproken norm. Er zijn discussies over of de norm te soepel is. Sommigen vinden van wel, maar ik denk dat de 20 procent overschrijding van de NVWA heel redelijk is.”

Foodwatch staat aan de andere kant van de discussie. Door de ruime marge van 20 procent is de NVWA wéér niet in staat om adequaat te handhaven, stelt zij. Dat was eerder het geval bij met bestrijdingsmiddelen verontreinigde aardbeien.

Rijstproducten voor kinderen zijn bezig aan een opmars omdat het gezonder zou zijn en ze geen gluten bevatten. Het Voedingscentrum zegt dat rijst past in een gezond en gevarieerd dieet, maar waarschuwt dat het voor kinderen beter is om niet elke dag rijst(producten) te eten. De Britse voedselautoriteit FSA heeft al eens geopperd dat kinderen jonger dan 4,5 jaar beter maar helemaal geen rijstmelk kunnen drinken.

Geteste producten

Bij de test door de universiteit van Belfast zijn diverse verpakkingen van een product meerdere malen onderzocht. De zes producten die meer arseen bevatten dan de norm zijn: Bambix Mijn eerste papje rijstebloem Vanille (1 procent overschrijding), Albert Heijn Biologische mini rijstwafels naturel (2 procent), Bambix Mijn eerste papje rijstebloem (5), nog eens Bambix Mijn eerste papje rijstebloem (12) Albert Heijn Biologische mini rijstwafels naturel (16) en Biobim Rijstpapje (17).

Dat verschillende verpakkingen van hetzelfde product andere uitslagen laten zien, komt omdat de rijst van diverse velden afkomstig kan zijn, met ander onderliggend gesteente. De laatste drie producten overschrijden ook de norm plus de meetonzekerheid van de test van de universiteit in Belfast.

Lees ook: Aardbeien zes keer giftiger dan ander fruit door ‘cocktaileffect’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden