Te rijk voor sociale huur, te arm voor koop

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Zo'n 300.000 gezinnen met kinderen dreigen buiten de boot te vallen op de woningmarkt. Daarom is een andere, 'marktconforme' kijk op het gezinsinkomen nodig. Dat stelt Ymere, een van de grootste woningcorporaties, na een analyse van de effecten van de Europese regelgeving voor middeninkomens.

Van onze verslaggeefster

Daaruit blijkt dat het voor gezinnen met twee werkende ouders en een gezamenlijk inkomen tussen 33.600 en 40.000 euro per jaar in een groot deel van Nederland onmogelijk is om aan een woning te komen. "Ze hebben geen enkele kans om te verhuizen", constateert manager Jeroen Frissen van Ymere. Onder druk van Brussel mogen zij sinds 1 januari geen sociale huurwoning meer betrekken, omdat ze boven de inkomensgrens (33.614 euro) uitkomen. Tegelijkertijd is voor velen een passende koopwoning of huurhuis in de vrije sector onbereikbaar.

Als corporaties net als hypotheekverstrekkers en verhuurders in de vrije sector het tweede inkomen in een huishouden slechts voor een derde meetellen, zouden deze gezinnen wel toegang krijgen tot sociale woningen. Nu moeten ze beide inkomens bij elkaar optellen. Een politieagente met 24.000 euro en een onderwijzer met 15.000 euro verdienen samen (39.000) te veel voor een sociale woning. De 'markt' stelt hun gezinsinkomen op 29.000 euro.

Volgens Frissen is het niet voor niets dat ook het Nibud en de Nationale Hypotheekgarantie deze maatstaf hanteren voor kredietwaardigheid. "Hoeveel mensen zitten niet in de problemen door een te hoge hypotheek." Corporaties hebben volgens hem onvoldoende ruimte om schrijnende gevallen te helpen. Frissen: "Ymere heeft er het afgelopen halfjaar serieus werk van gemaakt om de middeninkomens te helpen. Voor 163 gezinnen is dat niet gelukt. Dat zijn echte mensen in problemen, geen prognoses."

In de Kamer is Donner herhaaldelijk gevraagd terug te gaan naar Brussel om een hogere inkomensgrens (40.000 euro) te bepleiten. Volgens Frissen is aanpassing van de Europese regels onnodig als Donner de Nederlandse rekenregels aanpast. "Eenpersoonshuishoudens met 39.000 euro hebben geen moeite om aan passende koopwoningen of huurappartementen te komen." Ymere krijgt steun van andere corporaties in de regio Amsterdam die Donner in een brief vragen de inkomensgrens te verhogen of de manier waarop het inkomen wordt berekend te veranderen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden