Weblog

Té rijk gerekend? Nee, het is echt zo!

De Chint (linksboven) en mijn draaischijfmeter (rechtsonder) leken het vergaand oneens over mijn opbrengst. Beeld
De Chint (linksboven) en mijn draaischijfmeter (rechtsonder) leken het vergaand oneens over mijn opbrengst.

De afgelopen twee weken heb ik met verbazing, en vooral zorg, naar mijn twee stroommeters gekeken. Ze waren het niet eens. Had ik mezelf té rijk gerekend?

Vincent Dekker

Voor mijn gevoel is stroom iets uit de hoek van de exacte wetenschappen. Een volt is een volt en een kilowattuur een kilowattuur. Net als een meter een meter is en geen 98 of 102 centimeter.
Ik heb thuis twee meters die de opbrengst van mijn zonnepanelen in beeld brengen. Om die opbrengst makkelijk te kunnen volgen heb ik voor een leuk prijsje een tweedehands draaischijfmeter laten plaatsen. Die geeft voortdurend de totaalstand aan. Vervolgens ontdekte ik dat mijn omvormer, naast de dagproductie en veel andere wetenswaardigheden, ook de totaalopbrengst bijhoudt.
Twee weken geleden overschreed mij draaischijfmeter de 400-grens. Maar volgens mijn Chint-omvormer hadden mijn panelen sinds hun installatie 72 kilowattuur minder geproduceerd! Het handboekje van de Chint meldt keurig dat die meter een afwijking van 5 procent kan vertonen. Maar dat verklaart niet hoe de draaschijfmeter ruim 20 procent meer kan hebben geregistreerd.

Frank Laseur, de installateur, raadde me aan de Chint te geloven; zijn tweedehands draaischijfmeter was namelijk niet geijkt. En als ik mijn resultaten vergeleek met die van andere systemen, kwam ik er steeds opvallend goed uit. Had ik me de eerste maand dus 22 procent te rijk gerekend?

Het raadsel werd groter toen ik een week lang de stand van beide meters ging noteren. In die week waren ze het namelijk weer wel roerend eens over wat een kWh is. Elke dag gaven ze dezelfde dagopbrengst, het verschil over de totaalopbrengst bleef 72 kWh. Dat zou betekenen dat óf de draaischijfmeter op plus 72 moet zijn begonnen, wat zeker niet het geval was (hij begon op 1), óf de Chint op min 72, wat me niet logisch leek.

Woensdag bracht de verlossing: de Chint stond plots op een totaalopbrengst van welgeteld 1. Hij had zichzelf gereset... Dat moet ie dus ook al een of meer keer eerder hebben gedaan. Omdat de twee meters als ze beide normaal functioneren het exact met elkaar eens zijn over de dagproductie, ga ik ervan uit dat ze beide nagenoeg 100 procent nauwkeurig zijn. De kans dat twee totaal verschillende meters exact dezelfde afwijking vertonen, lijkt me immers veel kleiner dan de kans dat ze beide goed functioneren.
Kortom: mijn zonnepanelen doen het gewoon hartstikke goed!

Volgende aflevering: Het ligt aan de Chint, nee, aan de kabels en het net, en aan mijn panelen die te goed werken, en, nou ja, okee, toch ook weer een beetje aan de Chint.

PS:
Als het goed is kunt u weer reacties plaatsen. Maar mocht dat niet lukken, dan kunt u ook een mail naar mij sturen via internet30 bij trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden