Te oud voor de bloedbank, waarom toch?

Al 114 keer doneerde een Trouw-lezer zijn bloed. Binnenkort viert hij zijn zeventigste verjaardag en dan hoeft hij zijn gezicht bij de bloedbank niet meer te laten zien. 'Daar baal ik stevig van', schrijft hij.

De lezer zegt een conditie te hebben van een vijftigjarige en ook met zijn bloeddruk is niks mis (120 over 70). Kan Trouw hem geen argumenten bezorgen waarmee hij de bloedbank kan overtuigen hem als donor aan te houden?

"Het klinkt alsof deze lezer gezond is en zijn bloed is vast prima", zegt hematoloog Anja Mäkelburg. De arts van het UMCG Groningen vermoedt dat hij ondanks zijn hoge leeftijd, nog prima donor zou kunnen blijven. Volgens Mäkelburg is de leeftijdslimiet bedoeld om donoren in bescherming te nemen. "Er wordt per keer een halve liter bloed afgenomen. Ouderen worden hierbij sneller duizelig en herstellen ook langzamer."

"Gemotiveerde donoren zoals deze meneer stel ik erg op prijs", benadrukt Robert Heckert van bloedbank Sanquin. Toch moet er volgens hem ergens een grens worden gesteld en daarop worden geen uitzonderingen gemaakt; ook niet voor de fitte lezer. De limiet van 70 jaar is ook vastgelegd in de verzekering die Sanquin voor donors heeft afgesloten. "Ouderen krijgen een slechtere conditie en kampen vaker met hart- en vaatziekten", verklaart hij.

Voordat je bloed kunt afstaan, moet je vragenlijsten invullen over je gezondheid en mogelijk risicogedrag, zoals reizen naar tropische landen. In Nederland mag je bloed doneren van 18 tot 70 jaar. Daarmee zijn we soepeler dan bijvoorbeeld buurlanden Duitsland en België, waar de grens op 65 ligt. Wel kunnen nieuwe donoren zich alleen voor hun vijfenzestigste melden bij Sanquin. Donoren boven de 65 hebben bovendien jaarlijks een gesprek met een arts. "We stellen dan geen diagnoses, maar zo nodig adviseren we wel een bezoek aan de huisarts", zegt Heckert.

Donoren blijven hard nodig, dus het weren van ouderen komt niet voort uit een luxeprobleem. Elk jaar valt 10 procent van de donoren af door ziekte, ouderdom of om andere redenen. Deze donor heeft bloedgroep 0 negatief. Dit type bloed is altijd extra hard nodig omdat het aan iedereen kan worden gegeven. De hematoloog uit Groningen vindt daarom dat de lezer die graag nog even door wil doneren, wel een punt heeft. Maar voor de leeftijdsgrens heeft ze ook begrip : "Iedere donor die in de problemen komt is er een te veel."

Heeft u zelf een gezondheidsvraag? Mail naar gezondheid@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden