Te midden van alle herrie bouwt Fortis in stilte

'Belgisch-Nederlands' mag Fortis van zijn nieuwe topman Anton van Rossum niet meer heten, gezien de mondiale ambities. Maar gisteren kon de bank-verzekeraar het toch niet laten te melden dat ze met de overname van ASR de grootste polisverkoper van de Benelux wordt. Begrijpelijk, want Fortis gaat op de loop met een van de laatste lekkere hapjes tussen de middelgrote verzekeraars.

ASR Verzekeringsgroep omvat niet alleen De Amersfoortse en Stad Rotterdam, maar ook de reisverzekeraar de Europeesche, Woudsend Verzekeringen en Basic Life, een levensverzekeraar op internet. Financieel gaat het ASR -voortgekomen uit Assurantieconcern Stad Rotterdam anno 1720- uitstekend. Vorig jaar zag de groep de winst met 21 procent stijgen naar 346 miljoen gulden. ASR is op alle terreinen van het verzekeren actief. Zo is Stad Rotterdam een omvangrijke zorgverzekeraar en is de Europeesche een van de grootste in reisverzekeringen.

Fortis gaat de ASR-bedrijven samenvoegen met Amev, de Nederlandse verzekeringspoot van het concern. De nieuwe combinatie, met de naam Amev Stad Rotterdam Verzekeringsgroep, verdubbelt het aandeel van Fortis op de Nederlandse markt van schade- en levensverzekeringen tot 12 procent. Sommige financieel analisten vinden de prijs die Fortis betaalt -bijna 9 miljard gulden, of een premie van maar liefst 67 procent op de slotkoers van ASR afgelopen vrijdag- rijkelijk hoog. Fortis geeft voor de financiering 93 miljoen nieuwe aandelen uit, en koopt op termijn maximaal 33 miljoen 'oude' aandelen terug. Maar de mening overheerst dat Fortis een goede slag heeft geslagen. ,,De forse premie is absoluut gerechtvaardigd'', zegt een analist van Effectenbank Stroeve. ,,ASR is een van de meest efficiënte verzekeraars en vindt perfecte aansluiting bij Amev Nederland. Het ontbrak ASR alleen nog aan de mogelijkheid om internationaal te groeien.''

De analist van Stroeve wijst er ook op dat ASR een aantal grootaandeelhouders kent waardoor de aantrekkelijkheid van het bod boven alle twijfel moest worden verheven. Fortis heeft leergeld betaald met de overname van de Generale Bank in België. Die slaagde, maar een tussentijds vijandig overnamebod van ABN Amro schroefde de prijs met miljarden omhoog. Van de aandelen ASR heeft Fortis al 20,7 procent in bezit. ING Groep heeft een kleine 20 procent, maar zou al hebben toegezegd dat belang te willen verkopen. Andere grote aandeelhouders zijn de Duitse verzekeraar Münchener Rück met 12 procent en Achmea met 10 procent.

De manier waarop Fortis in de afgelopen jaren zijn positie verbeterde, valt op tegen de achtergrond van de werkwijze van de andere beursgenoteerde financiële concerns. Waar de buitenwereld door ABN Amro en ING voortdurend op de hoogte wordt gehouden van wat er allemaal op de verlanglijstjes staat en waarom dat er al of niet komt, opereert Fortis vaak in stilte. Het concern is aanzienlijk introverter dan vele van zijn concurrenten en onthoudt zich doorgaans van prognoses, maar groeit ondertussen als kool.

Hoewel Nederland nog honderden kleine, maar florerende verzekeringsbedrijven telt, is er na de overname van ASR niet meer zo heel veel te halen voor overnamebeluste branchegenoten. Dat concludeerde althans de Duitse verzekeraar Allianz, die eind vorige week de hand legde op Zwolsche Algemeene.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden