Column

Te laat, het persoonlijke is al meer dan politiek geworden

Sylvain Ephimenco. Beeld Trouw
Sylvain Ephimenco.Beeld Trouw

'Het persoonlijke is politiek’ is de titel van een boek dat Hedy d’Ancona in 2003 publiceerde. Een bewering die vaak als een adagium klinkt. Maar wanneer wordt het persoonlijke te persoonlijk en zelfs te intiem, waardoor het politieke besmeurd dreigt te raken?

Ik keek naar een foto die de leider van Forum voor Democratie, Thierry Baudet, deze week op een sociaal netwerk heeft gezet. De prent toont een verliefd stel in close-up. Hij, de jonge politicus, dromerig voor zich uitkijkend en zij die met haar zwoele blik recht in de lens staart.

Zie hier hoe de narcissus van de vaderlandse politiek ons deelgenoot maakt van zijn laatste verovering. Ze zijn niet alleen ‘verliefd’ maar ook ‘verloofd’, zweert Thierry il Magnifico in de bijbehorende tekst. Maar omdat de zwerm van de persmuskieten al in de lucht hangt, wil hij het journaille voor zijn. Zegt hij. En nu hij ons in een walm van lavendelgeurtjes tot aan zijn frisse lakens heeft toegelaten, heeft hij nog een laatste boodschap: ‘Dank voor het respecteren van onze privacy’.

En nu mag u van mij schuddebuikend van de bank afrollen. Deze Baudet had ons eerder deze zomer met zijn naaktfoto langs een zwembad verblijd en nu smeekt hij om aandacht voor zijn libidineuze zuchten.

Onwelriekend

Met het verkopen van je intimiteit moet je als politicus zuinig zijn. Maar soms wordt tegen wil en dank al je vuile was op de Grote Markt der Voyeurs gestort. Wim Boevink berichtte over wat NRC Handelsblad de ‘Pechtold-affaire’ is gaan noemen. Bij zijn stuk werd een foto van de cover van Privé afgedrukt met in koeie­letters: ‘Pechtolds minnares vertelt nu alles: hij dwong me tot abortus’. Op de reguliere nieuwspagina’s van de krant was (nog) niets te lezen.

Je voelt hoe kwaliteitskranten met dit onwelriekende verhaal vol ongemakkelijke details worstelen. Wie wil als bron de acht pagina’s uit een roddelblad nemen? Toch zijn er objectieve elementen die maken dat zwijgen over beschuldigingen tegen een kopstuk van de Nederlandse politiek niet langer houdbaar is. In het #MeToo-tijdperk worden de wildste aantijgingen tegen prominenten bijna simultaan in de media geëtaleerd.

Rubicon

Je kunt niet over dit soort zaken die zich in het buitenland afspelen ruim berichten en een Nederlandse casus overslaan. Bovendien was het de partij van Pechtold, bij monde van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, die eerder dit jaar op de #MeToo-trein sprong: het Kamerlid vroeg om een onderzoek naar seksuele intimidatie in het parlement en op de werkvloer.

Pechtold is leider van die partij en zijn aanklaagster een (ex-)D66-raadslid uit de provincie. Is er dan ook niet sprake van een ‘ongelijkwaardige relatie’ zoals bij VVD-Kamerlid Han ten Broeke?

Gisteren stak NRC Handelsblad de Rubicon over in een uitgebreid artikel en kopte: ‘D66 vreest politieke gevolgen affaire. Partijleden reageren met woede op een verbroken relatie van de partijleider’. Het is nu al te laat: het persoonlijke is meer dan politiek geworden.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver. Zijn eerdere columns leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden