Te korte armen? Dan wordt roeien niks

Op 'lang en sterk' tijdens de talentendag van sportkoepel NOC-NSF komen potentiële volleyballers en roeiers af. Ouders mogen toekijken, maar wel achter glas. Beeld Koen Verheijden
Op 'lang en sterk' tijdens de talentendag van sportkoepel NOC-NSF komen potentiële volleyballers en roeiers af. Ouders mogen toekijken, maar wel achter glas.Beeld Koen Verheijden

Sportkoepel NOC-NSF organiseert talentendagen om goede sporters te ontdekken voor de toekomst.

Eline van Suchtelen

Rugbycoach Richard van den Broek kijkt naar een talent dat hem is opgevallen. Het meisje draagt een lichtgroen shirt op een donkerblauw rokje en heeft haar bruine haren vastgebonden in een paardestaart. Ze moet 30 meter zo hard mogelijk sprinten. 4.25 seconden doet ze erover. Van den Broek knikt naar zijn assistent Helen van Hattem, een van zijn speelsters die het meisje ook in de gaten heeft. De rugbyster knikt terug. Dit is er een. Zoveel is duidelijk.

Het meisje blijkt de 17-jarige Noor van Rens te zijn. Ze zit op hockey. Nog wel. Coach Van den Broek wil haar zo snel mogelijk op het rugbyveld zien. 'Het meisje met het rokje', zoals ze voor het gemak wordt genoemd door de talentenscouts in de hal, liep haar teamgenoten op de club er altijd al makkelijk uit. Op de Athenespelen, een sporttoernooi voor scholieren in Groningen, liep ze het hardst van alle kinderen in de regio. Daarna meldde ze zich aan voor de talentendag van sportkoepel NOC-NSF om te kijken of ze topsporter kan worden. Rugby lijkt haar namelijk ook wel wat.

De testdagen bestaan sinds 2014. Ze zijn in het leven geroepen om talenten te spotten die nog niet via verenigingen zijn komen bovendrijven. Kinderen worden er op fysiologische kenmerken beoordeeld. Op deze zondag op nationaal sportcentrum Papendal wordt de groep in tweeën opgesplitst. Bij 'explosief en snel' zitten de kinderen die voor sporten als baanwielrennen, rugby of atletiek gaan. Op 'lang en sterk' komen potentiële volleyballers en roeiers af. Er wordt alleen gezocht in sporten waarin je je niet al op hele jonge leeftijd moet specialiseren.

Lengte ouders

De bijna 500 aangemelde kinderen zijn al door de eerste test gekomen, waarbij ze onder meer moesten opgeven hoeveel trainingsarbeid ze in hun jeugd hebben verricht en hoe lang ze zijn. Naar de lengte van de ouders wordt ook gekeken. Als vader en moeder klein zijn, en ook nog relatief korte armen hebben, gaat zoon of dochter waarschijnlijk geen olympische roeimedaille winnen. "Als je klein bent en ten opzichte van je lijf hele korte armen hebt, heb je in het roeien een enorm nadeel", legt Kayan Bool, prestatiemanager talentontwikkeling, uit.

Bij 'explosief en snel' zitten kinderen die voor sporten als baanwielrennen, rugby of atletiek gaan. Beeld Koen Verheijden
Bij 'explosief en snel' zitten kinderen die voor sporten als baanwielrennen, rugby of atletiek gaan.Beeld Koen Verheijden

Talentherkenning met selectie op fysieke kenmerken is niet nieuw. Het werd in de jaren zeventig al in de voormalige Duitse Democratische Republiek toegepast. Op scholen werd bepaald op welke sport kinderen gingen. Zeer succesvol, zeker met de hulp van zogenaamde 'vitaminepillen'. Bool moet een beetje lachen om de vergelijking met de voormalige DDR. Want, benadrukt hij, hier 'mag alles' en 'moet niets'. Plezier staat voorop. "Sommige deelnemers wisselen van sport na zo'n dag en komen erachter dat ze het toch niet leuk vinden. Dat is ook prima. Niemand wordt gedwongen."

Tackelen 'het vetste'

Voormalig voetbalster Helen van Hattem moest bijvoorbeeld even wennen aan haar nieuwe sport rugby. Nu vindt ze tackelen 'het vetste' wat er is. Trots haalt ze haar telefoon uit haar broekzak om een filmpje te laten zien waarin ze iemand met grof geweld tegen de grond werkt tijdens een wedstrijd. "In het voetbal kreeg ik veel gele kaarten. Als ik nu bang voor iemand ben, probeer ik die persoon te tackelen. Daarna is al je angst weg. Een heerlijk gevoel."

Engeland pikt de potentiële topsporters er ook al op jonge leeftijd uit. Toen de Olympische Spelen van 2012 aan Londen werden toegewezen, kreeg een groep supertalenten de kans om zich in zes jaar te ontwikkelen tot de wereldtop. Tweevoudig olympisch roeikampioene Helen Glover is een van de Britse atleten die vanuit zo'n programma goed is geworden. Australië had voor de Spelen van 2000 in Sydney ook zo'n project.

Talent Danique Nikkels (14). Beeld Koen Verheijden
Talent Danique Nikkels (14).Beeld Koen Verheijden

Positieve instelling

Een carrière als olympiër ziet de 14-jarige Danique Nikkels ook wel zitten. Ze won toen ze twaalf was in haar leeftijdscategorie alles wat er te winnen viel in het BMX. Maar het fietscrossen is ze nu zat. Via de talentendag hoopt Nikkels op te vallen voor baanwielrennen. Terwijl er links en rechts nog wordt gesprongen en gefietst, is Nikkels klaar voor haar laatste test. Zo snel mogelijk van links naar rechts sprinten, terwijl ze tussendoor blauwe pionnen aantikt. Als moeder Carin achter een raam in de kantine (Bool: "Ouders mogen niet afleiden") toekijkt, gaan de blonde krullen van haar dochter op en neer tijdens de oefening.

Bij de laatste test begeeft de meetapparatuur het. Ze moet nog een keer. Danique perst nog één keer alles eruit, maar vergeet de laatste pion. Ze baalt, maar lacht een seconde later alweer. Haar positieve instelling helpt mee. Coaches noteren ook of de deelnemers goed om kunnen gaan met teleurstellingen. Danique krijgt een papier mee met allemaal gegevens over zichzelf. Maximaal vermogen op de fiets: 919 watt over 5 seconden. Gooien met bal: 8 meter 50. Sprinten over dertig meter: 4,77 seconden. Nu maar hopen dat het genoeg is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden