TE KOOP

'Rietveld-achtige villa aan de Apeldoornseweg 232 in Arnhem met voldoende grond voor uw eigen schaapskudde. Vraagprijs ¿ 1 270 000 k.k.'

HENNY DE LANGE

De Rietveld-achtige villa De Heselbergh, waarschijnlijk genoemd naar de hazelnootbomen die veel groeien in deze buurt, werd 38 jaar geleden gebouwd. Het staat op de plaats waar ooit het koetshuis stond van de villa, die in het verleden werd bewoond door de commissaris van de koningin in Gelderland. In de woonkamer, die uitzicht biedt op het weiland waar vroeger de schapen graasden en dat wordt gedomineerd door een bijzondere gele tulpenboom, is niets te horen van het verkeer dat nog geen kilometer verderop voorbij raast over de rijksweg. Brandende wierook en kaarsen en New Age-achtige muziek dragen bij aan de serene, haast mysterieuze sfeer. “De uitstraling van dit huis is zo positief. Iedereen wordt hier altijd heel erg ontspannen. Zelfs drukke kinderen worden rustig in dit huis”, vertelt mevrouw B.

Eigenlijk wilde ze helemaal niet in de krant. Het huis en de bewoonster hebben iets mysterieus en dat moet maar zo blijven, vindt ze. “Noem me maar Annie B. of mevrouw B.”, zegt ze met een even stralende als geheimzinnige glimlach. Voor Annie B. staat vast, al zo lang ze zich kan herinneren, dat er 'meer is tussen hemel en aarde'. Als kind al 'zag' ze dingen die ze nog helemaal niet had kunnen zien. “Ik wist bijvoorbeeld dat er iemand op bezoek zou komen, zonder dat daarover gesproken was. Ik vind ook altijd meteen een parkeerplaats in een overvolle stad, net zoals ik vaak files weet te ontwijken. Paranormale begaafdheid komt meer voor in mijn familie.”

Op de salontafel ligt een onbekend apparaat, dat iets weg heeft van een meetlatje. “Dat is de Lecher-antenne. Daarmee meet ik de energie in woningen.” Ze demonstreert de werking ervan. “Als hij na tien tellen in beweging blijft, is er geen verkeerde straling in dit huis.” Ze gaat staan en telt hardop tot tien. De antenne blijft uitslaan. “Dit betekent dat de energie in mijn huis optimaal is. Daarom voelen bezoekers zich hier ook altijd zo op hun gemak.”

Vrienden vroegen haar om ook hun huis te ontstoren. “Op een gegeven moment heeft zich dat als een olievlek uitgebreid. Nu rijd ik het hele land door om op verzoek huizen te ontstoren.” Ze is ervan overtuigd dat straling invloed heeft op de gezondheid. Met haar Lecher-antenne, genoemd naar de natuurwetenschapper, meet ze de straling van breukvlakken in de aarde, wateraders, radar en hoogspanningskabels en niet te vergeten: de magnetron. De storende invloeden daarvan haalt ze weg met speciale antennes die buiten in de grond worden geplaatst. Ze heeft zoveel klandizie gekregen via homeopathische artsen, chiropractors en natuurgenezers dat ze inmiddels het 'Bureau Biosanering' heeft opgericht. “Dat is ook één van de redenen dat ik heb moeten besluiten dit huis te verkopen. Er is zoveel tijd in mijn werk gaan zitten. Ik vind het moeilijk om mensen teleur te stellen als ze ten einde raad een beroep op mij doen.”

Ze heeft al zitten fantaseren over degene die haar woning gaat kopen. “Ik ga er vanuit dat het iemand is die van het huis houdt. In ieder geval zal het een exclusief persoon zijn die de uitstraling van deze villa weet te waarderen.” Over exclusief gesproken: de vraagprijs - 1 270 000 gulden k.k. - is daar ook wel naar. Maar Annie B. is nuchter genoeg om te realiseren dat de mystieke sfeer die zij heeft geschapen, waarschijnlijk zal verdwijnen.

Eigenlijk heeft ze al een beetje afscheid genomen van haar huis. “Ik betrap me erop dat ik in gedachten mijn nieuwe appartement al aan het inrichten ben.” Met de aannemer heeft ze afgesproken dat in ieder geval de keuken moet worden aangepast. “Daar zit standaard een magnetron in, maar die wil ik niet in mijn huis vanwege de straling.” Voor ze er intrekt, zal ze het appartement uiteraard ook eerst ontstoren. Veel spullen zal ze moeten achterlaten, omdat het appartement aanzienlijk kleiner is dan de villa. Maar haar 'schaapjes' gaan in ieder geval mee. Toen ze de levende have de deur uit moest doen, is ze miniatuurschapen gaan verzamelen. Overal in de villa kijken schapen je aan. Het moeten er zeker vijfhonderd zijn, in alle soorten, maten en materialen, van pluche knuffels tot ragfijne beeldjes uit een atelier en tuinornament-schapen van aardewerk uit de schappen van een warenhuis. Liefkozend bekijkt ze haar kudde. “Het zijn er wel veel, hè. Maar ze moeten allemaal mee. Gelukkig kunnen er een heleboel buiten staan op het terras.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden