Te koop: operatiekamer, zo goed als nieuw

De inboedel van het MC Slotervaart. De apparatuur en het meubilair van het ziekenhuis worden via het veilinghuis verkocht. Beeld Patrick Post
De inboedel van het MC Slotervaart. De apparatuur en het meubilair van het ziekenhuis worden via het veilinghuis verkocht.Beeld Patrick Post

Wie op een koopje medische apparatuur wil aanschaffen, kan zich melden bij het failliete Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. ‘Zonde dat het allemaal weg moet.’

Clarissa Liesdek

Het apparaat piept en ruist, maar het zwarte beeldscherm waar artsen ooit de röntgenfoto’s bekeken staat uit. De röntgenapparatuur van de afdeling radiologie is waarschijnlijk het duurste dat het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam zal veilen. “Een van de topstukken”, zegt veilingmeester Teun van Leeuwen van Troostwijk Veilingen. Het ziekenhuis kocht de apparatuur ooit voor 1,2 miljoen euro en hoopt de boel nu voor minimaal 10.000 euro kwijt te raken.

De röntgenapparatuur staat in een kleine kamer. Hier werden tot voor kort de lymfeklieren en bloedvaten van duizenden Amsterdammers onderzocht. De gedimde lampen geven daadwerkelijk het gevoel dat er niemand meer komt.

Afronden

Toch is het Slotervaart niet uitgestorven. Het heeft nog vijftig mensen in dienst, waaronder schoonmakers, ICT’ers en beveiligers. Ook lopen ex-patiënten de lift in en uit om hun dossiers op te halen.

‘‘Het is vreemd om hier rond te lopen’’, zegt Kees de Vries (56), ex-hoofdlaborant van de afdeling radiologie. Een paar maanden geleden liep hij nog samen met zijn collega’s door de blauwe hallen, nu slentert hij moederziel alleen door de gangen en bekijkt hij de apparatuur die geveild kan worden.

In de hal bij de operatiekamers staan ook andere spullen: grijze medicijnenkasten, ijzeren wasbakken waarin de artsen hun handen wasten voor zij de operatiezalen betraden, lege witte vakjes waarin ooit groene maskers en mondkapjes lagen.

Onwerkelijk

De Vries werkte ruim veertig jaar in het Slotervaart. Het nieuws over het faillissement sloeg bij hem in als een bom. ‘‘Ik was op vakantie toen ik werd gebeld. Ik moet bekennen dat ik de helft van het telefoongesprek niet heb meegekregen. Ik was compleet van de wereld.’’

Ondanks het verlies van zijn baan is hij nauw betrokken bij de veiling. Hij moet zorgen dat de medische apparatuur bij de juiste mensen terecht komt. ‘‘De afgelopen tientallen jaren stond ik voor mensen klaar. Daarom vind ik het fijn om nu ook betrokken te zijn bij de afsluiting.’’

Per afdeling wordt de apparatuur geveild. Radiologie en de operatiekamers zijn als eerste aan de beurt. Alleen wie de juiste vergunning heeft, kan een bod doen. Meestal zijn dat ziekenhuizen en klinieken. Hoeveel de veiling zal opbrengen is moeilijk te schatten. Het ziekenhuis hoopt met de opbrengst een klein deel van de schuld van 40 à 50 miljoen euro te kunnen aflossen.

Zonde

‘‘Zonde dat het allemaal weg moet’’, zegt curator Marc van Zanten, terwijl hij de gloednieuwe operatiekamer bekijkt. Deze kamer was pas enkele weken in gebruik toen het Slotervaart failliet ging. De witte monitoren, de beademingsapparatuur en de afzuigers voor bloed waren net aangeschaft. Nu zal een andere partij er gebruik van maken.

Ziekenhuizen in binnen- en buitenland zijn geïnteresseerd, zegt Van Zanten. Ook in armere landen. Fantastisch, vindt hij, want in die landen is vaak geen geld voor gloednieuwe machines.

Naar verwachting zal het ziekenhuis in juni leeg zijn. In die tussentijd hoopt het op een groot aantal bieders.

Lees ook:

Waarom moet het Slotervaartziekenhuis zo snel dicht?

Verontwaardiging alom over de plotselinge sluiting van het Slotervaartziekenhuis. Waarom moet het zo snel allemaal? ‘Dit heeft niemand gewild.’

De zorgplicht geldt ook voor de financiers van het MC Slotervaart

Om de onmiskenbare schade voor duizenden patiënten te beperken is tijd en geld nodig, zegt klinisch psycholoog Miriam Goudsmit, die grote zorgen heeft over de reusachtige operatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden