Te koop in de webwinkel: een reliek van paus JPII

Er is een run op de 100.000 stukjes stof van de toog van paus Johannes Paulus II. Via internet te bestellen. Handel in relieken mag niet, dus betaling gaat in de vorm van een schenking.

Van onze redactie religie & filosofie

Via internet zijn 100.000 stukken te verkrijgen van de witte toog die de overleden paus Johannes Paulus II heeft gedragen. De relieken worden al wekenlang aangeboden door het bisdom Rome, dat zich inzet voor de zaligverklaring van de overleden paus. Er hangt geen prijskaartje aan de snippers textiel. Wel mag er altijd geheel vrijblijvend geld gegeven worden. Alleen het creditcardnummer hoeft ingetikt.

Italiaanse kranten spraken al van een schandalige handel. Sinds de Reformatie is de verkoop van relieken iets wat echt niet meer kan.

Snel haalde het bisdom opnieuw een interview tevoorschijn waarin zijn woordvoerder Marco Frisina zegt dat relieken nooit verhandeld kunnen worden. Ze zijn heilig en daarom bestaat er geen prijs voor, zei hij. Frisina is verantwoordelijk voor de liturgie.

De rk kerk is niet zo dol op de verering van tastbare overblijfselen van heiligen en andere personen met een bijzondere betekenis.

Reliekenverering is iets uit de Middeleeuwen en daarmee wil het Vaticaan liever niet geassocieerd worden. Gelovigen gaan soms aan de haal met heiligen en laten zich dan niet meer leiden door de voorschriften uit Rome.

Het Vaticaan waarschuwt ook voor nep-relieken. Vorig jaar haalde een souvenirkraam op het Sint Pietersplein stukjes stof uit de verkoop die doorgingen voor lappen uit een kledingstuk dat de vorige paus gedragen zou hebben. Het waren derderangs-relieken, gaven ze toe. De snippers hadden alleen op de kist van Johannes Paulus II gelegen.

De belangstelling voor de resten van de toog van Johannes Paulus II is groot. De opbrengst van de donaties is bedoeld voor het proces van zaligverklaring, later de heiligverklaring van de populaire paus uit Polen die op 2 april 2005 overleed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden