Te koop: 44 eilandjes in Vinkeveense Plassen

Een legakker in de Vinkeveense Plassen. Beeld Olaf Kraak

Altijd al een onbewoond eilandje gewild? Een eigen stekje middenin in een plas? Kan binnenkort. OK, het zijn de Cariben niet – maar in de Vinkeveense Plassen onder de rook van Amsterdam staan sinds vandaag tientallen eilandjes te koop. Voor de hoogste bieder.

Het recreatieschap stoot 44 langgerekte legakkers af omdat het onderhoud te duur wordt. Het schap heeft geld nodig om twaalf grote zandeilanden, elders in de plas, te verbeteren. Het in stand houden van de vele legakkers kost te veel. Vooral de beschoeiingen zijn peperduur, maar hard nodig om te voorkomen dat de akkers in het water verdwijnen. In de afgelopen 25 jaar zijn er al zo’n tien legakkers verdronken – argeloze en onervaren bootjesvaarders stranden nog wel eens op de restanten.

Het gebeurt niet vaak dat een overheid eigen grond in de verkoop gooit, de eerste geruchten dat de eilandjes te koop komen leidde bij het recreatieschap direct al tot vijftig reacties van geïnteresseerden.

Strikte regels

Kopers worden wel aan strikte regels gebonden. Ze mogen niet op de akkers overnachten en ze mogen er ook niets op bouwen. Op de helft van de eilandjes mag met ontheffing nog een opslagkist worden neergezet voor stoelen, barbecue en tuingereedschap, meer ook niet. In de helft van de koopcontracten wordt een voorwaarde opgenomen dat de nieuwe eigenaar binnen drie jaar een nieuwe beschoeiing moet aanleggen.

De legakkers zijn overblijfselen van de vroegere turfwinning in het gebied. Na het afgraven van het laagveen werd turf op smalle stroken land te drogen gelegd, vandaar die naam.

Veel legakkers in Vinkeveen zijn allang in particuliere handen. Op vrijwel al die eilandjes zijn – volgens de gemeente illegaal – door eigenaren soms fikse blokhutten neergezet. De gemeente De Ronde Venen werkt aan strengere handhaving. ,,We hebben al diverse bouwstops opgelegd’’, aldus wethouder Anco Goldhoorn. Ook voor nieuwe eigenaren zal de bouwbeperking streng worden gehandhaafd, zegt hij. Al wordt er ook nagedacht over uitbereiding van de gebruiksmogelijkheden op langere termijn.

Overnachten

Uit een recente enquête onder 169 leden van de Belangenvereniging Vinkeveense Legakkers blijkt dat ruim driekwart van de huidige eigenaren en huurders vaak overnacht op de eilandjes, de grootste groep verblijft er meer dan 40 nachten per jaar. Negentig procent heeft er een blokhut.

Goldhoorn zegt dat de gemeente bezig is met de aanpak van de illegale bebouwing en overnachtingen. Maar die mededeling wekt verbazing bij Ada Lokhoff, secretaris van de belangenvereniging. ,, Al meer dan zes jaar is er door de gemeente niet gehandhaafd, sindsdien zijn er inderdaad overal blokhutten gebouwd. Er wordt juist gewerkt aan een bestemmingsplan met ruimere verblijfsmogelijkheden.’’

Vandaag is symbolisch het eerste Te Koop-bordje in de zompige bodem van een legakker geslagen. Het recreatieschap heeft geen flauw idee wat de verkoop gaat opbrengen. Ook Lokhoff durft geen prijzen te noemen. ,,Het zijn vaak kleine stukjes grond. De prijs hangt af van de staat van het eiland en de beschoeiing, de ligging, de bereikbaarheid per boot en wat er is toegestaan.’’

Behoud

Goldhoorn, die mede-bestuurder is van het recreatieschap, zegt hij met de verkoop van de legakkers het cultuurhistorische landschap van de Vinkeveense Plassen wil behouden. ,,Als we niets doen, dan verdwijnen die legakkers langzaam. En dat wil niemand. Ze horen bij dit landschap. We willen hier geen open, lege plas, zoals het Tjeukemeer. Dat wil niemand.’’

Het plassengebied is onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland, de vroegere ecologische hoofdstructuur. In de Vinkeveense Plassen ligt ook een ring van twaalf zandeilanden, rondom een 80 meter diepe put waaruit zand is gewonnen voor de aanleg van de A2 en voor de woonwijk Bijlmermeer in Amsterdam. Het recreatieschap heeft plannen om op die zandeilanden recreatieve voorzieningen te maken. De veiling van de legakkers is op 18 april.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden