Te gast op een Deens Vikingfeestje

Hobbyisten uit heel Europa verruilen een weekend lang hun spijkerbroek en mobiel voor linnen gewaden en een zwaard. De Vikingen zijn terug.

TEKST PETRA SJOUWERMAN

Ik heb het al vaak meegemaakt, maar toch verheug ik me er elke zomer weer op: de jaarlijkse Vikingbijeenkomst in Aarhus. In het laatste weekend van juli komen in deze Deense stad zo'n achthonderd Vikingen bij elkaar. Gepassioneerde hobbyisten uit heel Europa verwisselen hun spijkerbroek of zomerjurk voor wollen en linnen gewaden en stoppen hun horloges, brillen en mobieltjes diep weg. Ze slaan hun tenten op in het bos, maken speltbrood in het open vuur, drinken honingwijn uit koeienhorens en geven zich helemaal over aan het Viking-zijn.

In een mum van tijd verandert de open plek in het bos, vlakbij het strand, in een markt zoals die er moet hebben uitgezien in de achtste en negende eeuw. Met sieraden, geweven stoffen, manden, schoeisel, en nog veel meer. Terwijl baby's aan de borst liggen en varkens draaien aan het spit, lopen woeste krijgers dreigend rond met hun zwaarden, speren, handbijlen en messen. Aan hun luide stemmen kun je horen dat ze blaken van zelfvertrouwen. Het gebrul van die enorme spierbonken doet de rillingen over je rug lopen.

Als die honderden Noormannen later gaan vechten, iets waarvoor ze het hele jaar trainen, kun je je voorstellen hoe het ooit heeft aangevoeld om een horde plunderende Vikingen te zien naderen. Dat er Vikingen rondrijden op IJslandse paarden, is niet historisch verantwoord, maar wel toepasselijk ruig.

De gevechten zijn indrukwekkend. Maar het bijzonderst van deze bijeenkomst is het gevoel dat je in een tijdmachine bent gestapt. De Noormannen schijnen overigens niet te merken dat er mensen uit de 21ste eeuw rondlopen, zelfs al trekt het evenement tegenwoordig zo'n slordige 25.000 toeschouwers.

Dat is niet omdat het zo is afgesproken met de organisator van het evenement, het Moesgård Museum in Aarhus, het is zo gegroeid sinds de allereerste keer in 1979. "Het publiek is bijzaak", stelt Ruud Conijn (50), een Nederlandse rietdekker die in Denemarken woont en al jarenlang actief is als Viking, samen met zijn vrouw Ellen en hun twee dochters. Een paar weken geleden waren ze al in het bos, waar ze met zo'n dertig leden van hun Vikingvereniging keihard trainen voor de jaarlijkse Vikingenbijeenkomst van volgende weekend.

"Soms zit ik onder de blauwe plekken. Dan moet ik op mijn werk uitleggen dat ik niet word geslagen door mijn man", zegt Ellen (43), in het dagelijks leven verpleegster en een van de weinige Vikingvrouwen die vechten.

"Voor ons is het een combinatie van een levensstijl, een hobby en belangstelling voor geschiedenis." Terwijl de wapens kletteren en iemand af en toe "Ik ben dood!" roept, legt Ellen uit dat het ook een sport is met regels. "Raak je een tegenstander op de bovenbenen of de torso, dan is hij dood. Raak je iemand op het hoofd, ben je zelf dood. Het gaat erom je tegenstanders te raken op een manier dat die het merkt, zonder iemand te verwonden." Trots laat ze haar gevechtsmes zien. Alle wapens zijn met opzet bot. Niettemin moeten Vikingen in Denemarken een wapenvergunning hebben. "Dit jaar gaan we gevechtsstijlen uitproberen waarvan de beschrijvingen in oude manuscripten staan", vertelt Ruud, die showgevechten doet over de hele wereld. "Wie er wint, weten we nooit van tevoren."

Als ik op de markt slenter en prachtige ringen en broches zie, nagemaakt van vondsten uit de Vikingentijd, of een beeldje van Noorse goden als Freya of Odin, kan het gebeuren dat het niet te koop is - voor mij, een buitenstaander. Want het is en blijft een feestje van de Vikingen.

Alle wapens zijn met opzet bot. Niettemin moeten Vikingen in Denemarken een wapenvergunning hebben

Moesgård Vikingentraef
De Moesgård Vikingentraef vindt jaarlijks plaats in het laatste weekend van juli. Dit jaar dus de 28ste en 29ste. Plaats: Moesgård Strand, ongeveer 10 km van Aarhus-centrum en 1,5 km van het Moesgård Museum. Officiële openingstijden: van tien tot vijf, met gevechten om twaalf en om drie uur. Maar het is juist leuk om buiten de openingstijden door het kamp te wandelen. Nieuw dit jaar is entreegeld: 6,50 euro per persoon, kinderen onder de 18 jaar gratis. De toegangsarmband is het hele weekend geldig en geeft ook toegang tot het Moesgård Museum dat dit najaar wegens een verbouwing sluit en pas weer in 2014 opengaat. Voor beknopte informatie in het Engels: www.vikingetraeffet.wordpress.com Camping op steenworp afstand: www.camping-blommehaven.dk

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden