Te dure redding van de kariboe

AMSTERDAM - Na de arrestatie van de vermoedelijke scherpschutter die de Verenigde Staten vooral in de omgeving van Washington in zijn ban hield, is de discussie opgelaaid over steun aan islamistische organisaties. De verdachte is een tot de islam bekeerde African American.

Het is niet uit milieu-overwegingen, dat de WorldNetDaily Amerikaanse burgers vraagt na te denken over het volgooien van de benzinetank, maar uit angst voor de 'oprukkende islam'. ,,Telkens als je tankt, steun je een moskee.'' De brandstof betrekt de VS namelijk niet alleen uit Canada, maar ook uit Saoedi-Arabië en dat land steunt islamitische centra in de VS.

De meeste van de 1200 moskees in de VS zijn gebouwd in de laatste twintig jaar, en gefinancierd met veel geld uit oliestaat Saoedi-Arabië. Volgens Reza Safa, schrijver van 'Inside Islam', doneerde het land sinds de oliecrisis (1973) 87 miljard dollar ter verspreiding van de islam in het Westen.

Niet alleen moskeeën, ook moslimscholen mogen op Saoedische steun rekenen. Een van de meest begunstigde organisaties is de Muslim American Society (MAS) in Chicago, die betrokken is bij de bekering van zwarte Amerikanen. De MAS wordt in verband gebracht met de Saoedische, fanatieke en anti-Amerikaanse variant van de islam, het wahabisme. De MAS geldt overigens niet als zeer radicaal; de grote man van MAS, imam W. Deen Mohammed, heeft zijn organisatie opgezet uit onvrede met de veel radicalere Nation of Islam, bekend van Louis Farrakhan en Mohammed Ali, waarmee de scherpschutter John Allen Muhammad banden zou hebben.

Volgens een zegsman van de MAS zijn honderden moskeeën gelieerd aan zijn organisatie. Juist in zwarte wijken wint de islam veel aanhang; met de huidige groei wordt deze godsdienst volgens Christianity Today in 2020 de grootste in overwegend zwarte wijken.

In het voorjaar sneuvelde president Bush' plan, olie te gaan winnen in natuurgebieden in Alaska. Kiezen vóór zijn voorstel had de afhankelijkheid van Saoedi-Arabië verminderd, betoogden Bush' medestanders. Met het oppakken van Muhammad roert het conservatieve WorldNetDaily zich weer: 'In Alaska is de kariboe veilig - maar hoe zit het met de Amerikaan?'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden