Te dure chemokar verliest terrein in Utrecht

Ook lege batterijen kunnen op steeds meer plaatsen worden ingeleverd. (FOTO KOEN SUYK, ANP)

Een aantal gemeenten in de provincie Utrecht stopt per 1 januari 2011 met het ophalen van klein chemisch afval, zoals batterijen, verf en spaarlampen. Volgens deze gemeenten – Soest, Wijdemeren (Ankeveen, Loosdrecht, ’s Graveland) en de stad Utrecht – wegen de kosten niet meer op tegen de milieuopbrengsten. Dat komt niet zo zeer doordat de kosten oplopen, maar vooral doordat de opbrengsten teruglopen.

„We hebben ongeveer twintig jaar met de chemokar rondgereden, maar de laatste jaren neemt het aantal gebruikers sterk af”, laat een woordvoerder van stadswerken Utrecht weten. „Wekelijks gaan we zo’n 130.000 adressen af, zowel bedrijven als particulieren. Daarvan reageren er maar zo’n 8000. Dat is net 6 procent. Niet echt veel dus. Daar staat tegenover dat er bijna permanent een auto met twee mensen door de wijken rijdt. En dan vooral in de duurdere avonduren. Dat kan niet meer.”

Het is vooral de onbekendheid met de afhaaldagen die de chemokar steeds minder geliefd maakt. „Iedereen weet wanneer de grijze of de gft-kliko’s worden opgehaald. Dat gebeurt wekelijks. Maar wie weet wanneer de chemokar komt? Tweemaal per jaar is de frequentie. Mensen rekenen er niet op. Zelfs als je een afvalschema in huis hebt, sta je daar niet bij stil. Wij denken dat dat de belangrijkste oorzaak is.”

Utrecht hoeft zich als GroenLinks-gemeente niet te schamen, vindt de woordvoerder van stadswerken. „Utrecht scoort juist erg goed als het gaat om het gescheiden ophalen van afval. De plastic-afvalcontainer die onlangs is ingevoerd, is een groot succes.”

De zegsman realiseert zich dat het voor veel bewoners een stap te ver is om klein chemisch afval naar diverse afvalscheidingsstations in de stad te brengen. Dat kan mensen doen besluiten om hun chemisch afval ’gewoon’ weer in de grijze kliko te doen. Maar de woordvoerder wijst erop dat in de loop der jaren het aantal kringlooppunten sterk is toegenomen.

„Je kunt batterijen op veel plekken kwijt. Steeds meer bouwmarkten nemen spaarlampen in, fotowinkels nemen fotochemicaliën in, injectienaalden kun je kwijt bij apothekers en frituurvet bij steeds meer supermarkten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden