Te doden Britse kalfjes zijn netjes behandeld

AMSTERDAM - Zowel het verzorgen en vervoeren van de 64 000 Britse 'BSE-kalveren' als het doden is “nagenoeg perfect en vlekkeloos” verlopen. De vrees van de Dierenbescherming dat de kalveren slecht zouden worden behandeld, is geheel ongegrond gebleken.

Dat erkent de Dierenbescherming op grond van eigen inspecties. Ook volgens de Rijksdienst voor de keuring van vee en vlees (RVV) en de Algemene inspectiedienst (AID) van het ministerie van landbouw is het welzijn van de kalveren op geen enkel moment in het gedrang gekomen.

Kalvermesters hebben met goedvinden van de betrokken instanties de kalveren wel minder gevoerd dan wanneer zij om het vlees zouden zijn verkocht. Vetmesten was niet meer nodig. Maar dat heeft nergens geleid tot de gevreesde ondervoeding of verwaarlozing van de kalveren.

Tot woede van kalvermesters en mengvoederindustrie drong de Dierenbescherming begin april (een week voor het begin van de vernietigingsoperatie) bij minister van landbouw Van Aartsen aan op een scherpe controle op de verzorging van de Britse kalveren. Zij stonden vanwege mogelijke besmetting met de gekke-koeienziekte op de nominatie om te worden vernietigd. Dat zou kalvermesters in de verleiding kunnen brengen om het niet zo nauw te nemen met het welzijn van de dieren.

Zes weken na het in gang zetten van de ongekend grote operatie zijn de meeste van de 64 000 Britse kalveren vernietigd. De Dierenbescherming moet nu zelf toegeven dat er 'absoluut geen sprake is geweest van welzijnsaantasting', in geen enkele fase van het proces.

Inspecteur Renée van Gessel van de Landelijke inspectiedienst Dierenbescherming heeft bij de slachterij KSA in Aalten toezicht gehouden op het doden van de kalveren. “De conditie van de dieren was goed. Ze waren misschien wat minder zwaar, maar goed gevoerd en beslist niet mager.” Ook op het doden van de kalveren is volgens Van Gessel niets aan te merken. “Dat gaat heel netjes en snel. Daardoor krijgen de dieren niet de gelegenheid om angstig te worden. Ze registreren nauwelijks dat ze in een kleine box staan, er allerlei mensen in de buurt zijn of dat het akelig ruikt.” Bij het doden van de dieren is de gebruikelijke methode gebruikt. Met een 'schietmasker' (een cilinder met een explosieve patroon) wordt een pin in de hersenen geschoten, waardoor het kalf buiten bewustzijn raakt. Vervolgens krijgt het kalf een halssteek. Door het bloedverlies houdt het hart op te pompen en is het dier dood.

De brief van de Dierenbescherming werd in de landbouwwereld al direct als 'onzinnig' bestempeld. “Waarom zou een boer die altijd goed voor z'n beesten zorgt, dat nu ineens niet doen? Er is juist vanwege de bijzondere omstandigheden een enorme betrokkenheid. De kalvermesters hebben misschien wel meer hun best gedaan dan onder normale omstandigheden”, aldus een woordvoerder van de Federatie Nederlandse Mengvoederindustrie. Op de bedrijven hebben deskundigen van de Rijksdienst voor de keuring van vee en vlees toezicht gehouden op de conditie van de kalveren. Daar zijn geen wantoestanden gebleken. De Algemene inspectiedienst heeft in de eerste weken tijdens routinecontroles extra gelet op de Britse kalveren. Nadat er geen aanwijzingen voor of klachten over een slechte behandeling binnenkwamen, is besloten weer op reguliere controles terug te gaan. Bij de dienst overheerst 'een positief beeld', aldus woordvoerder R. van Haperen.

Een onafhankelijke commissie van toezicht onder voorzitterschap van prof. dr. S. van de Bergh (ook voorzitter van de Raad voor dierenaangelegenheden) rapporteert volgende week aan minister Van Aartsen over het verloop van de vernietigingsoperatie.

De tevredenheid over de behandeling van de BSE-kalveren neemt niet weg dat de Dierenbescherming actie blijft voeren tegen de huisvesting in kisten.

De Europese Commissie wil het kisten van kalveren op termijn verbieden. Uit vrees dat Nederland uitstel van het verbod zal vragen, wil de Dierenbescherming de door de BSE-kwestie overschaduwde discussie nieuw leven inblazen.

Onder meer gaat de organisatie in de zomermaanden op braderieën en zomerfeesten met kalverkisten demonstreren hoe weinig leefruimte kistkalveren hebben. Mensen worden uitgenodigd om zelf even in de kist te kruipen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden