Te bewonderen in het Frans Hals Museum: een verloren gewaande kopie van de Regentessen

Regentessen van het Oudemannenhuis van Frans Hals. Beeld Frans Hals Museum
Regentessen van het Oudemannenhuis van Frans Hals.Beeld Frans Hals Museum

Jarenlang loop je naar iets te zoeken. En dan valt het je zomaar in de schoot. Marrigje Rikken, conservator en hoofd collecties van het Frans Hals Museum in Haarlem, kreeg dit voorjaar een mail van een haar onbekende kunsthistorica uit Italië.

Ze vroeg informatie over een topstuk uit de museumcollectie: het schilderij Regentessen van het Oudemannenhuis van Frans Hals uit 1664. Die had ze nodig voor een onderzoek in opdracht van een privéverzamelaar naar de kopie die de Franse schilder Édouard Manet in 1872 maakte van de Regentessen. Rikken: “De kopie waar ik dus al drie jaar naar zocht...”

Rikken reisde naar Italië en zag dat het inderdaad om het al verloren gewaande schilderijtje ging. Ze was ernaar op zoek omdat ze het wilde opnemen in een grote tentoonstelling over de invloed van Hals op moderne schilders als Van Gogh en Manet.

Vanaf zaterdag hangt de kopie naast de Regentessen. Op het formaat van een zakdoek (32 x 46 centimeter) heeft Manet in snelle lijnen de fors bemeten Regentessen (170 x 250) nageschilderd. Hier en daar zijn nog de krijtlijnen te zien waarmee hij eerst een schets heeft gemaakt, waarschijnlijk in het Frans Hals Mu­seum. Dat hij daar is geweest, blijkt uit het bezoekersboek waarin hij zijn naam heeft geschreven, op 26 juni 1872.

Rikken vermoedt dat Manet de kopie als een souvenir mee naar huis wilde nemen. Meer moderne kunstenaars hebben kopieën gemaakt van het werk van Hals, die ze bewonderden om zijn losse stijl. Voor zover bekend is dit de enige van Manet. Het museum heeft het in bruikleen gekregen voor de tentoonstelling, maar hoopt dat het langer mag blijven voor onderzoek.

Lees ook:

Was Frans Hals ongeduldig, een sloddervos of zag hij niet meer zo goed?

Ook bij beroemde schilders ging wel eens wat mis. Bij de restauratie van de regentenstukken van Frans Hals bleek dat hij niet altijd het geduld had om te wachten tot de olieverf goed droog was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden