Te betalen: een neprekening

Lastig aan te pakken spooknota's kosten Nederlandse ondernemers 400 miljoen

Ze kosten het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks zeker 400 miljoen euro: spooknota's. Bij het meldpunt voor acquisitiefraude kwamen dit jaar al 14.000 klachten binnen. Tachtig procent daarvan ging over neprekeningen, als facturen vermomde offertes. Tot nu toe lastig aan te pakken, maar Den Haag lijkt in beweging te komen.

Beginnende ondernemers krijgen bijvoorbeeld een factuur van Het Nederlandse Bedrijvenregister in de bus. Te voldoen binnen veertien dagen: 279,95 euro. Pas na het ontcijferen van de opzettelijk vaag geformuleerde kleine lettertjes blijkt het te gaan om een professioneel vormgegeven spooknota, verstuurd door schimmige ondernemingen die via mazen in de wet ondernemers geld proberen af te troggelen. Dat lukt heel aardig; vooral beginnend ondernemers zijn kwetsbaar. En grote bedrijven betalen hun facturen vaak ongelezen, meent directeur Fleur van Eck van het Steunpunt Acquisitiefraude.

De Kamer van Koophandel waarschuwt op haar website voor dergelijke fraude. "Maar als we bij de inschrijving alles moeten melden waar een beginnend ondernemer tegenaanloopt zijn we een middag bezig", laat een woordvoerder van de KvK weten. Vandaar dat voor acquisitiefraude een stichting met meldpunt in het leven is geroepen.

Op de website van dit Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) is een honderdtal voorbeelden te vinden van spooknota's. Het Nederlandse Bedrijvenregister, de Nationale Telefoongids, een kantoorartikelwinkel - allemaal even overtuigend vormgegeven, compleet met aangehechte acceptgiro. En dikgedrukt, de factuurkosten voor niet nader omschreven diensten die soms tot in de honderden euro's lopen. En mensen voldoen die, soms blindelings.

"Het is structurele misleiding. Dat noemen wij oplichting. Toch zie je niet veel voortvarendheid bij het Openbaar Ministerie (OM) of de politiek", zegt Van Eck. De fraude vindt op grote schaal plaats: "De jongens die hier achter zitten, struinen met eigen software het internet af om aan bedrijfsgegevens te komen." Ze vindt het frustrerend dat het OM weinig prioriteit geeft aan dit soort praktijken. De minuscule lettertjes die aangeven dat het om een offerte gaat, en niet om een factuur, maken het lastig aan te pakken.

Onlangs riep het CDA minister Verhagen (economische zaken) op om eens serieus werk te maken van aanpak van de fraude, zegt Van Eck. "De SP deed eigen onderzoek en wil nu een initiatiefwet indienen. Wij willen aparte strafbaarstelling op dit terrein, zoals die onlangs in België is ingevoerd."

SP-kamerlid Sharon Gesthuizen werkt aan de initiatiefwet, die ze na de verkiezingen hoopt in te dienen. "Nu is het heel lastig dergelijke praktijken te veroordelen - civiel en strafrechtelijk. Mijn wet zorgt ervoor dat het OM met een zwarte lijst kan werken, zonder dat bedrijven het OM voor smaad of laster kunnen aanklagen. Want dat gebeurt nu."

In België is er een model waar advertenties en offertes aan moeten voldoen. "De woorden 'let op, dit is een offerte' moeten erop in een groter lettertype dan het te betalen bedrag." Van Gesthuizen wil ook dat de Wet Oneerlijke Handelspraktijken, waar consumenten een beroep op kunnen doen, uitgebreid wordt naar ondernemers. "Ik ben het echt beu. Achter deze fraude zitten criminele organisaties met tientallen bv'jtes. Dit verdient wat meer prioriteit."

Geen enkele reactie, het spoor loopt dood
Een rekening van het Nederlandse Bedrijven Register. "Uw bijdrage voor het jaar 2011/2012 - € 297,65, betaling gaarne binnen 14 dagen." Er staat geen telefoonnummer op de nepfactuur, wel een mailadres, een website en zelfs een KvK-nummer.

Op de mail komt geen reactie, op de website staan geen nadere contactgegevens. Het Kamer-van-Koophandelnummer verwijst naar Centric Incasso Bureau, de website daarvan is offline. De website staat geregistreerd op een adres in Beverwijk - een leegstaand kantoorpand.

Het vermelde telefoonnummer is onbereikbaar, de persoon wiens naam bij de websiteregistratie is gebruikt zegt op een internetforum helemaal niets met de zaak te maken te hebben. Hier loopt het spoor dood.

Dat verbaast Fleur van Eck van het Steunpunt Acquisitiefraude niets: "We zien dat werklozen, of zelfs daklozen, wel eens hun identiteit voor wat geld uitlenen om websites te registreren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden