TCA-taxi's blokkeren Schiphol

SCHIPHOL - Het Amsterdamse taxibedrijf TCA heeft gisterochtend al het verkeer voor de aankomsthal van Schiphol geblokkeerd. Met de acties wil TCA de marechaussee op Schiphol dwingen op te treden tegen de zogenaamde ronselaars.

door Hanneke Goudappel

De actievoerende chauffeurs zijn verbonden aan 'Schiphol-Taxi', een samenwerkingsverband van Taxicentrale (Amsterdam), taxibedrijf Bergisch Boekhoff en Frissen (BBF) en een aantal kleinere taxibedrijven. De chauffers betalen om van de speciale taxirijstrook voor de aankomsthal gebruik te mogen maken.

TCA en de anderen beklagen zich al lange tijd over taxichauffeurs die in strijd met de afspraken passagiers werven in de aankomsthal. ,,Je pikt de ronselaars er zo tussenuit'', zegt een 'regisseur' van de Schiphol Taxi Centrale. Hij wil niet met zijn naam in de krant: ,,Dan staat de telefoon morgen roodgloeiend van de bedreigingen.'' Per dag 'jatten' de ronselaars tegen de 10000 euro weg, aldus de man: ,,Kakkerlakken zijn het, dat is hier de benaming voor ze. En de marechausee doet helemaal niks.''

Ook directeur van TCA Grijpink vindt dat de marechaussee te weinig optreedt tegen deze illegale praktijken en heeft daarom gisterochtend een eigen ordedienst in het leven geroepen die de ronselaars bij de marechaussee op Schiphol aflevert. Grijpink is echter niet van plan om de ronselaars structureel aan te gaan pakken.

De ronselaars zelf denken anders over het optreden van de marechaussee. ,,De marechaussee doet veel'', vertelt een van hen in de aankomsthal en in het bezit van een taxivergunning. Hun namen willen ze absoluut niet geven, bang om in de publiciteit te komen. ,,We worden regelmatig door de marechaussee buiten gezet of zelfs zes uur vastgehouden.'' Langer staat de wetgeving niet toe. De marechaussee zegt genoeg aan het probleem te doen. ,,Wij hebben er een speciaal team op gezet die in burger de ronselaars op heterdaad betrapt'', aldus een persvoorlichster. ,,Je moet het kunnen bewijzen. Iemand zién praten met een passagier is niet genoeg om met zekerheid te zeggen dat hij de passagier zijn taxi in praat.''

De ronselaars trekken zich niets aan van de Schipholregels. ,,Volgens de taxiwet mogen wij gewoon taxi's aanbieden en die wet staat boven de regels van Schiphol'', vinden ze.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden