'Tbs werkt, al wil de politiek dat niet zien'

rotterdam – „Symboolregelgeving en spierballentaal”, noemt advocaat Tjalling van der Goot het voorstel van staatssecretaris Fred Teeven van justitie om tbs’ers na ontslag uit de kliniek minimaal nog een jaar te volgen.

„Het voorstel is gevaarlijk en onnodig”, meent Van der Goot, die is verbonden aan het in tbs gespecialiseerde advocatenkantoor Anker & Anker. „Uit wetenschappelijk onderzoek is komen vast te staan dat het recidivecijfer voor ex-tbs’ers veel lager is dan voor veroordeelde niet-tbs’ers. Tbs werkt, blijkt uit de cijfers maar helaas wil de politiek dat resultaat niet altijd zien. Op enig moment is het bovendien wel klaar. Je kunt ex-tbs’ers niet oneindig blijven volgen”.

Volgens het voorstel van Teeven kunnen rechters binnenkort niet langer de dwangverpleging van tbs’ers onvoorwaardelijk beëindigen. Teeven wil hiertoe de zogenoemde Beginselenwet wijzigen, liet hij de Tweede Kamer gisteren weten. Nu nog komt het voor dat tbs’ers met dwangverpleging zonder enige vorm van begeleiding, van het ene op het andere moment, terugkeren in de maatschappij. Dat is het geval wanneer de rechter, tegen de adviezen van de behandelaars van de kliniek en het Openbaar Ministerie in, de tbs’er in vrijheid stelt.

Aan deze zogenoemde ’contraire’ beslissing van de rechter moet een einde komen, vindt Teeven. Terugkeer van de tbs’er in de samenleving moet naar zijn oordeel altijd geleidelijk verlopen en met waarborgen worden omkleed. Daarom wordt straks een periode van tbs met dwangverpleging altijd gevolgd door een periode van minimaal een jaar – en maximaal negen jaar van tbs – waarbij de dwangverpleging onder voorwaarden wordt beëindigd.

Onder voorwaarden wordt bijvoorbeeld een contactverbod met slachtoffers verstaan, of bepaald medicijngebruik. Als de tbs’er deze voorwaarden overtreedt, herleeft meteen de dwangverpleging, blijkt uit de brief van Teeven aan de Kamer.

Advocaat Van der Goot is het ermee oneens: „Als de staatssecretaris stelt dat ’we een einde maken aan de contraire beslissingen’ schopt hij tegen de rechter . Die is onpartijdig en onafhankelijk en komt na weging van alle feiten en omstandigheden tot een oordeel. Dat moet vooral zo blijven. Emoties of politieke verlangens mogen geen rol spelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden