Tbs geëist tegen 'Bijenkorfmoeder'

AMSTERDAM (ANP) - De advocaat-generaal heeft vrijdag voor het gerechtshof in Amsterdam tbs met dwangverpleging geëist tegen de 26-jarige vrouw die in oktober 2007 haar dochtertje van anderhalf doodde.

Ze gooide het kind in warenhuis De Bijenkorf in Amsterdam van vierhoog naar beneden. De vrouw sprong het meisje achterna in een poging om zelfmoord te plegen, maar dat mislukte.

Volgens de aanklager is ze ontoerekeningsvatbaar. Daarom moet de vrouw worden ontslagen van rechtsvervolging en worden verpleegd in een tbs-kliniek. Vorig jaar legde de rechtbank de tbs-maatregel op. Gedragsdeskundigen hebben sterk uiteenlopende conclusies getrokken over de oorzaak van de psychose waaraan de moeder, J. van T., ten tijde van het drama leed.

Borderlinestoornis

Twee van de deskundigen oordeelden dat Van T. lijdt aan een borderlinestoornis, die ten grondslag heeft gelegen aan de psychotische toestand waarin zij tot haar schokkende daden in De Bijenkorf is gekomen. Volgens de andere twee is van een persoonlijkheidsstoornis geen sprake en moet de psychose een andere oorzaak hebben gehad. In maart van dit jaar gelastte het hof een nieuw gedragskundig onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) om uit de patstelling te geraken. Na een wekenlange observatie van Van T. in het PBC, konden de deskundigen aldaar geen stoornis vaststellen.

Volgens advocaat-generaal Ter Hart is het PBC-onderzoek ,,gemankeerd'' geweest, doordat Van T. erop gebrand is geweest geen tbs te krijgen en doordat haar omgeving niet aan het onderzoek heeft willen meewerken. Volgens Ter Hart is het onderzoek met borderline als conclusie uiteindelijk te verkiezen boven de andere onderzoeken.

Nauwelijks aandacht voor PBC-rapport

Van T.'s advocate Nicole Cuvelier hekelde het feit dat aanklager Ter Hart nauwelijks aandacht heeft willen schenken aan het PBC-rapport, terwijl zij deze observatiekliniek van justitie toch zelf bij het hof heeft aangedragen als ,,superdeskundige''. Cuvelier wees erop dat er wat het PBC betreft niets te behandelen valt aan Van T. Ook van gevaar voor herhaling is niet gebleken.

Cuvelier heeft een opvangteam van Mentrum, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, bereid gevonden Van T. te begeleiden. Zij vroeg het hof zo spoedig mogelijk uitspraak te doen. Indien niet vervroegd, volgt de uitspraak op 17 september.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden