Taylor laat weer verstek gaan

DEN HAAG (ANP) - Oud-president Charles Taylor van Liberia is maandag weer niet komen opdagen op de tweede dag van zijn proces op verdenking van oorlogsmisdaden. Voorzittend rechter Julia Sebutinde (Uganda) van het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) reageerde duidelijk geïrriteerd en eiste uitleg.

Vincent Nmehielle, die aanwezig was namens de griffie, zei dat Taylor telefonisch heeft laten weten dat de rechters ,,wel weten'' waarom hij niet komt. Op 4 juni, de eerste dag van het proces, was Taylor ook al niet gekomen. Hij liet zijn advocaat, Karim Khan, toen een brief aan de rechters voorlezen. Daarin schreef Taylor dat hij geen eerlijk proces krijgt omdat het SCSL de verdediging onvoldoende menskracht en onvoldoende voorbereidingstijd geeft. Tevens ontsloeg Taylor Khan en zijn team.

Het kwam toen tot een hevige ruzie tussen Sebutinde en Khan. De Brits-Pakistaanse advocaat verliet toen de zittingszaal, ondanks instructies van de voorzittend rechter om te blijven.

Geharrewar

In de weken na 4 juni kwam het tot hevig geharrewar achter de schermen. De zogeheten Principal Defender Nmehielle, die bij de griffie toeziet op de rechten van de verdachte, aanvaardde het ontslag van Khan. Dit tot onvrede van SCSL-hoofdaanklager Stephen Rapp, die de rechters vroeg het ontslag van Khan ongedaan te maken.

Eigenlijk had Rapp maandag zijn eerste getuige willen oproepen. Het begin van de zitting in een rechtszaal van het Internationaal Strafhof (ICC) stond echter in het teken van het geharrewar rond de verdediging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden