Taylor boycot openingszitting eigen rechtszaak

Charles Taylor kwam niet opdagen bij het begin van zijn proces, en zijn advocaat liep weg. Aanklager Rapp las wel de elf aanklachten voor.

 • 'Sierra Leone moet meekijken wat hier gebeurt’
 • Lang stonden gisterochtend cameraploegen uit diverse landen te wachten bij het hek van het Internationale Strafhof in Den Haag. Maar Charles Taylor bleef demonstratief in zijn cel in Scheveningen. Binnen had rechter Julia Sebutinde de grootste moeite diens advocaat Khan in het gareel te krijgen.

  Khan wilde een brief van Taylor voorlezen waarin hij liet weten zijn vertrouwen in een eerlijk proces te hebben verloren. „Op mijn manier heb ik steeds mijn best gedaan voor de vrede. Ik ben teruggetreden als president, en ik heb Liberia verlaten voor de vrede”, aldus Taylor. Op zijn onnavolgbare wijze praatte hij wat krom is recht. Taylor wil een groter team voor zijn verdediging en meer overleg met het verdedigingskantoor van het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL), dat voor dit proces ruimte huurt bij het strafhof. „Tot die tijd trek ik mijn advocaat terug. Ik kan niet langer meedoen aan deze schertsvertoning tegen de bevolking van Sierra Leone, Liberia en Afrika.”

  Rechter Sebutinde gebood advocaat Karim Khan voor deze ene dag aan te blijven en te gaan zitten. Toen hij bleef onderbreken vertelde ze hem dat hij ’bijna minachting van het hof’ pleegde. Khan liep toch weg, maar de deur van het rechtszaaltje bleek op slot. Uiteindelijk liet Sebutinde hem gaan. Zij en haar twee collega’s zijn bang dat het proces tegen Taylor net zo uit zal lopen als dat tegen oud-president Milosevic, die eveneens zijn advocaten terugtrok en voor zichzelf wilde pleiten.

  Aanklager Stephen Rapp, die zijn sporen heeft verdiend bij het Rwanda-tribunaal, liet zich slechts kort afleiden door de verdwijntruc van Taylor en zijn team. Vol zelfvertrouwen zette hij de elf aanklachten uiteen: „Taylor zat achter een wijdverbreide en systematische aanval op burgers in Sierra Leone. De verdachte wist wat de gevolgen waren van de rebellenacties, maar deed niets om het te stoppen of daders te bestraffen.” Integendeel, na de inval in de hoofdstad Freetown in 1999, waarbij duizenden doden vielen, promoveerde Taylor Ruf-leider Sam Bockarie tot generaal. Door Ruf-rebellen ontvoerde vredesmilitairen kwamen pas vrij toen Taylor daar vanuit Liberia opdracht toe gaf. „Doel was verovering van de diamantvelden. In ruil voor de edelstenen gaf ’Big Brother’ (codenaam Taylor) de rebellen in het buurland training, wapens, geld en mannen om te vechten.”

  Voor de radio verklaarde Bockarie diverse malen dat Taylor zijn baas was. De man is in 2003 vermoord in Liberia, volgens de aanklager omdat Taylor vertrouwelingen elimineerde. De rechter gaf aan het eind van de dag Taylor op één punt gelijk: hij moet bezoek krijgen van het hoofd van het verdedigingskantoor van het SCSL-hof. Voortzetting op 25 juni.

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden