Taxichauffeurs vechten om klanten op Schipholplein

Gemeente Haarlemmermeer werkt aan een verbod op het ronselen van toeristen

Een toeriste loopt nietsvermoedend bij Schiphol naar buiten. Nog in de draaideur wordt ze door een taxichauffeur vastgepakt. Buiten wacht nummer twee die haar aan haar mouw sjort. Als ze beiden heeft afgeschud en een sigaretje staat te roken, kom er een man in een fluoriserend gele jas naar haar toe die haar gebiedt mee te lopen naar de officiële taxilaan ietsje verderop.

"Het is hier wel een chaos zeg", zegt de Canadese toeriste Laura Heynes (30). "Op zich niet anders dan in veel landen waar ik ben geweest. Maar je verwacht dit niet in Nederland."

Een jaar geleden was het anders. Toen stonden de taxi's keurig in de taxilaan, met een concessie van de luchthaven in het dashboardkastje. Maar in april gaf de rechter een groep taxichauffeurs gelijk die niet over die concessie beschikten en daarom boetes hadden gekregen van de gemeente Haarlemmermeer.

Volgens de rechter had de gemeente dat niet mogen doen. In de aankomsthal en op de taxilaan mag Schiphol de regels bepalen. Maar het plein is van iedereen en dus mogen alle taxi's met een Nederlandse vergunning hier komen.

Sinds die tijd is het Sodom en Gomorra op het plein, aldus de luchthaven. "Er zijn klachten binnengekomen van toeristen. Mensen werden lastiggevallen."

"Het kost ons omzet en de reputatie van Nederland lijdt eronder", stelt taxibedrijf Bios dat over een concessie voor Schiphol beschikt. Volgens de gemeente is het aantal incidenten de afgelopen twee maanden verdubbeld. "Er zijn ronselaars actief en er zijn gevallen gemeld van gevechten tussen chauffeurs", zegt de woordvoerder.

Ook vandaag duwen en trekken mannen in gele en oranje hesjes om bij de toeristen te komen. Taxichauffeur Badr Bouhali (20) kijkt ernaar. Hij heeft wel een taxivergunning, maar geen concessie van Schiphol. Toch heeft hij een 'official taxi'-hesje aan. "Online besteld", zegt hij. "Ja, je moet wel. Bovendien mag ik hier staan, hoor. Ik heb een eigen bedrijf en een taxivergunning van Amsterdam. Daar heb ik vier examens voor gehaald."

"We zijn blij dat we hier mogen staan", vult zijn collega Shakir Hari (29) aan "Vanwege mijn huidskleur kom ik moeilijk aan een baan bij Nederlandse bedrijven. Ik heb drie kinderen. Nu wij ook hier mogen werken, kan ik mijn gezin tenminste onderhouden."

Helaas voor hem denkt de burgemeester van Haarlemmermeer daar anders over. De openbare veiligheid op het plein is in het geding, vindt hij. Daarom gaat hij alsnog het ronselen van klanten op het plein verbieden. De nieuwe verordening wordt volgende maand in de gemeenteraad besproken.

Belachelijk, vindt Bouhali. "Er wordt gedaan alsof de normale taxichauffeurs het hebben verpest. Maar het zijn de taxi's die bij een benzinestation staan en hun vrienden sturen om hier klanten laten halen", legt hij uit. "Waarom treden ze daar niet tegen op?"

Er komt een man aangelopen. Zijn fluorgele jas met strepen doet denken aan een politiejas. "Hij denkt dat je een toerist bent en wil je tegen mij waarschuwen", grinnikt Bouhali. Als de man ziet dat het een journalist betreft, maakt hij snel rechtsomkeert. "Zie je nou", briest Bouhali. "Zij proberen ons gewoon zwart te maken. Dat mag toch niet?"

"We hebben inderdaad beveiligers ingehuurd om mensen te waarschuwen tegen ongewenste taxi's", geeft de voorlichter van Schiphol toe.

Maar mag dat wel? Alle taxichauffeurs mogen er toch staan van de rechter? "We trekken niemand voor", zegt de voorlichter. "We zeggen alleen dat wij niet in kunnen staan voor de kwaliteit en de prijzen van die taxi's. Dat is geen waarschuwing maar voorlichting. De klant mag zelf bepalen wat die ermee doet."

Daarmee is de zaak afgedaan. Bouhali kan tegensputteren, maar ook hij zal binnenkort Schiphol moeten betalen om in de taxilaan aan te sluiten. Of toeristen moeten aanspreken vanuit zijn auto op de weg. "Dan kan ik net zo goed mijn bedrijfje sluiten", zucht hij. En rent snel naar de draaideur om nog een toerist aan te spreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden