Taxibedrijf Uber grossiert in relletjes

schandalen | Topman Jeff Jones vertrekt na zes maanden alweer bij Uber. Wie krijgt het geplaagde bedrijf weer op de rit?

Aan het gedonder bij taxibedrijf Uber lijkt maar geen einde te komen. Zes maanden geleden werd Jeff Jones aangesteld als 'president ride share', en nu vertrekt hij alweer. Uber zegt een Chief Operating Officer te willen aanstellen die in rang boven Jones zou komen te staan.


Jones zelf heeft een andere lezing. Tegen techwebsite Recode vertelde hij zich niet te kunnen vinden in de manier waarop leiding wordt gegeven binnen de taxidienst.


Met nogal wat bombarie werd Jones een half jaar geleden gepresenteerd. Uberoprichter Travis Kalanick kon niemand bedenken die beter geschikt was, zei hij destijds. Jones' voornaamste aandachtspunt zou marketing worden.


Dat marketing een aandachtspunt is voor Uber, blijkt wel uit de serie affaires uit het recente verleden. Het begon in januari. Zo'n 200.000 gebruikers verwijderden uit protest de Uber-app van hun telefoon. Reden voor deze exodus was een staking van reguliere taxichauffeurs. Die protesteerden tegen het eerste inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump voor inwoners van zeven moslimlanden.


Chauffeurs van Uber toonden zich niet solidair en reden doodleuk door. Het kostte Uber 200.000 potentiële klanten.


De maand erop schreef voormalig medewerker Susan Fowler over seksuele intimidatie bij het bedrijf. De ingenieur beschreef op haar blog uitvoerig de ongepaste avances van haar leidinggevende. Ook verhaalde ze over het halfslachtige ingrijpen van de HR-afdeling. De taxidienst stelde een intern onderzoek in.


Voor twee grote investeerders kwam dat onderzoek te laat. Na de blog van Fowler besloten Freada en Mitch Kapor hun geld te terug te trekken. In een openbare brief legde het koppel uit dat de 'cultuur van respectloosheid, gebrekkige diversiteit en tolerantie voor pesterijen' hebben geleid tot hun besluit.


Een flinke aderlating voor de onderneming, die kort na de brief ook nog een claim van Google op de mat kreeg. Google zegt dat een voormalig medewerker ervandoor is gegaan met de kroonjuwelen van Waymo; een onderdeel van Google en concurrent van Uber op het gebied van zelfrijdende auto's. Google beweert dat de voormalige werknemer met gestolen radartechnologie zijn eigen bedrijf is begonnen. Een bedrijf dat niet veel later werd ingelijfd door Uber voor 680 miljoen dollar.


En zo stapelen de heikele kwesties zich dit jaar op bij Uber, dat als klap op de vuurpijl zijn oprichter op YouTube zag tieren tegen een van zijn eigen chauffeurs. De chauffeur beschuldigt topman Kalanick er in het filmpje van dat hij constant de ritprijzen verlaagt. Die prijsverlagingen zouden zijn bankroet betekenen. Kalanick reageert verbolgen en zegt vervolgens dat de chauffeur verantwoordelijk is voor zijn eigen sores.


Ondertussen wordt het beeld dat de oprichter zijn eigen bedrijf niet onder controle heeft almaar hardnekkiger. Uiteindelijk heeft de CEO zelf toegeven dat dit klopt. Begin deze maand kondigde hij daarom aan een nieuwe tweede man te zoeken, die hem moet gaan helpen bij de dagelijkse leiding van Uber.


Wie dat gaat worden, is vooralsnog onbekend. Hem of haar wacht in ieder geval de zware klus om Uber weer op de rit te krijgen. Want aan het bedrijf dat prat gaat op zijn sociale bedrijfsfilosofie en dat een zelfverklaard voorvechter is van de deeleconomie, kleeft inmiddels een asociaal imago.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden