Taxatie van waterschade zal zeker nog maand vergen

Van onze verslaggevers MAASTRICHT - Vanuit het Gouvernementsgebouw in Maastricht zijn gistermorgen 53 onafhankelijke schade-experts op pad gegaan om per getroffen Limburgse gemeente - en zo mogelijk huis aan huis - de hoogte van de waterschade op te nemen. De verwachting is dat, als alle 12 000 verspreide schadeformuleren tijdig binnen zijn, de experts een maand werk hebben.

Deze groep schade-experts werkt uitsluitend aan het registreren van de schade bij particulieren. De door wateroverlast getroffen niet-agrarische bedrijven hebben schadeformulieren ontvangen van de betrokken Kamers van Koophandel. De getroffen boeren en tuinders inventariseren de schade via hun eigen organisaties en hun eigen experts.

Het kabinet maakt vandaag bekend hoeveel geld het uittrekt voor de hulp aan particulieren. De verwachting is dat het bedrag hoger uitvalt dan de tot nu toe aangekondigde steun van 15 miljoen gulden.

In Gelderland hebben, volgens opgave van de getroffen gemeenten, buitendijks 382 particulieren schade geleden en binnendijks 23. Bij die laatste categorie zitten, vertelt een woordvoerster, bezitters van caravans die op kampeerterreinen stonden. Volgens haar kunnen caravans met ernstige waterschade gevoeglijk worden afgeschreven. Tot nog toe heeft de provincie tien schadeformulieren teruggekregen.

In Limburg is de opdracht tot het inventariseren van de schade bij particulieren door het provinciebestuur verstrekt aan het Bureau Coordinatie Experts (BCE). Dat heeft de experts ook bijeengezocht, via de belangenvereniging van onafhankelijke expertisebureaus. Wie de niet geringe kosten - voorlopig geschat op 1,5 miljoen gulden - gaat betalen, is nog onbekend.

Huis aan huis

Om te voorkomen dat elke expert kris kras door Limburg moet trekken, zijn de drieduizend schadeformulieren die op dit moment binnen zijn, in de computer ingevoerd en op postcode gesorteerd. Dat betekent dat de deskundigen per gemeente, per straat en - als alle schadeformulieren op tijd binnen zouden zijn - zelfs huis aan huis kunnen werken.

De regionale omroep Radio Limburg maakt elke morgen bekend welke gemeenten de schade-experts die dag aandoen. Het is de tweede keer binnen twee jaar dat schade-experts in zo groten getale op pad gaan. Eerder gebeurde dat na de aardbeving in hetzelfde Limburg.

Wat de bedrijven betreft, verzond de Kamer van Koophandel voor Zuid-Limburg in Maastricht vorige week zo'n 600 schadeformulieren. Die voor Midden- en Noord-Limburg in Roermond stuurde er vorige week 11 000 aan de niet-agrarische bedrijven.

Gisteren waren er in Maastricht zo'n dertig en in Roermond 35 binnen. De inzendingstermijn sluit op 15 januari. Twee dagen later maken de gezamenlijke Kamers van Koophandel het totaalbedrag van de schade bekend. De schade bedraagt vermoedelijk tussen de 100 en 200 miljoen gulden.

Rond honderd door de wateroverlast getroffen bedrijven in Limburg willen gebruikmaken van de zogenaamde nul-urenregeling. Op grond daarvan kunnen zij aanspraak maken op een tijdelijke WW-uitkering voor hun personeelsleden. Bij de bedrijven werken 1 300 personeelsleden die in aanmerking komen voor een tijdelijke WW-uitkering. Hun werkgevers zijn niet verplicht die uitkering tot het normale salaris op te trekken, behalve als de afgesloten cao dit voorschrijft.

Gennep armlastig

De gemeente Gennep verklaarde gisteren dat zij door de wateroverlast in een klap armlastig is geworden. Het college van B. en W. gaat voorstellen om alle uitgaven voor de komende tijd te bevriezen. De gemeente roept het kabinet op een forse financiele inspanning te leveren.

De gevolgen van de watersnood drukken volgens de gemeente onevenredig zwaar op de inwoners. Veel burgers en bedrijven zijn niet in staat de financiele gevolgen zelf te dragen. Een woordvoerder schat de schade voor de gemeente tussen de vijf en vijftien miljoen gulden.

Op giro 777 voor gedupeerden van de wateroverlast was tot gistermorgen een kleine drie miljoen gulden binnengekomen. De dag ervoor stond de stand nog op twee miljoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden