Tattoos en piercings, de lol is er meestal na een tijdje weer van af.

Waren het in vroeger tijden vooral zeemannen die zich lieten tatoeëren – op de arm een anker, of de naam van hun lief die achterbleef op het vasteland – tegenwoordig loopt tout Nederland met een Chinees tekentje op de enkel of een vleugel op de onderrug. Met alle gevolgen van dien: het aantal spijtoptanten is groter dan ooit. ,,Zo rond je dertigste begin je uitgekeken te raken op zo’n tattoo.’’

door Nienke Ledegang

Tot een paar jaar geleden zette hij ze zelf, nu haalt hij ze weg. Ton Loman heeft van het verwijderen van tatoeages zijn vak gemaakt. ,,Soms heb ik er wel tien op een dag.’’ Loman ziet het aantal mensen dat van zijn tatoeage af wil gestaag groeien. ,,Daar zijn verschillende redenen voor. De meest voorkomende blijft toch het weghalen van de naam van een inmiddels ex-geliefde. Mensen willen daar niet meer aan herinnerd worden en hun nieuwe partner al helemaal niet.’’,,Maar er zijn ook veel mensen die vinden dat het niet meer bij hun sociale status past. Hebben ze in hun studententijd een tattoo laten zetten en zijn ze nu politieagent of arts: dan vinden ze dat niet passen. Ik krijg mensen die bij de politie werken en bij het bedrijfsuitje hun zwemkleding niet aandurven omdat collega’s dan hun tattoo zien. Die komen toch tot de conclusie dat een tatoeage niet meer bij hun huidige leven past.”

,,Ik zie ook veel mensen die vader of moeder worden. Die willen dan het goede voorbeeld aan hun kind geven. Maar uiteindelijk groeit het aantal klanten simpelweg ook omdat er de afgelopen jaren meer mensen waren die een tatoeage lieten zetten, dus is er automatisch een groeiend aantal mensen dat daar spijt van krijgt.”

Hoewel inmiddels breed geaccepteerd, een tattoo blijft iets waar veel ouders de wenkbrauwen bij fronsen. Zij zien hun kind liever zonder lichaamsversieringen – tattoos of piercings. Zelfs de politiek boog zich recent over de vraag of er voor dit type lichaamsversiering een leeftijdsgrens moet komen. Die komt er niet, maar wel wil de minister van volksgezondheid veel strenger toezicht gaan houden op de hygiëne en veiligheid van het zetten van een piercing of tatoeage. PvdA-Kamerlid Arib toonde zich bij de behandeling van het onderwerp pragmatisch en stelde direct ook een strenger toezicht op het laten weghalen van een tatoeage voor.

Geen gek idee om de branche beter in de gaten te houden, vindt Loman. ,,Ik zie veel rotzooi voorbij komen. Dat is ook de reden waarom ik me met het weghalen van tattoos ben gaan bezighouden; ik zag daar wel een markt in. Er zijn mensen die een tatoeage hebben laten zetten en er vanaf dag één een pleister overheen plakken omdat ze het toch niet zo mooi vinden als ze vooraf dachten.”

Marga Hagers, eigenaresse van Rival Piercings op de Amsterdamse Zeedijk, ziet ook in de piercingbranche veel misstanden. ,,Iedereen kan zich piercer noemen. Maar er zijn er maar een paar die echt verantwoord te werk gaan. In Amsterdam is het gelukkig goed geregeld, daar houdt de GG & GD toezicht.”

Met gepaste trots vertelt Hagers dat zij als enige piercingzetter in Amsterdam GG & GD-gediplomeerd is. ,,Alles gebeurt hier gegarandeerd steriel, tot en met het zetten van een puntje met de stift aan toe. Moet je je eens voorstellen: er zijn zaken waar ze de plek waar de piercing moet komen met telkens dezelfde stift aftekenen. Dan zit er dus iemand in jouw oor met een stift die al in navels, neuzen en nog intiemere plekken van een ander is geweest. Ook zie ik ruimten waar gerookt, gedronken en gebruikt wordt terwijl er ook gepiercet wordt. Een bron van infecties. Daar staan mensen niet bij stil en eigenlijk vind ik dat behoorlijk dom. Het gaat om je gezondheid!”

Hagers juicht het dan ook toe dat de politiek eisen gaat stellen aan het piercen. ,,Maar wat mij betreft gaan ze nog niet ver genoeg. Het liefst zou ik zien dat iedere piercer, net als ik, een opleiding volgt. Maar dat komt er vooralsnog niet doorheen.”

Een opleiding is zo belangrijk, denkt Hagers, omdat er zoveel fouten worden gemaakt. ,,Een tongpiercing is bijvoorbeeld hartstikke in. Je ziet piercers die een tong pakken en van boven naar onder een naald er doorheen jassen. Helemaal fout! Er lopen twee slagaders door je tong en als je daar doorheen gaat, ga je zeker bloeden als een rund. Ik kijk altijd eerst met een lampje en werk daarna van onder naar boven.”

Hoeveel er ook fout kan gaan, afgelopen is de trend van piercings en tattoos geenszins, denken de kenners. Al verandert er wel het een en ander in wát er dan gepiercet of getattood moet worden. ,,Qua tatoeages zijn de Old School Jaren 50- tattoos aan een revival bezig. Dat zijn van die palmboompjes, stranden, Hawaii-beelden. Die vleugels op de onderrug zijn zo langzamerhand uit. Die zag je twee jaar geleden veel en daarvoor krijg ik nu de eerste spijtoptanten binnen’’, zegt Loman. Hagers van Rivals zegt: ,,De navelpiercing, de tongpiercing en de clithood zijn de grootste succesnummers. De clithood is een piercing die onder de clitoris wordt aangebracht en veel genot verschaft. Je moest eens weten hoeveel volwassen vrouwen – uit alle lagen van de bevolking – daarvoor bij mij komen. Het is zo’n dertig procent van mijn klandizie.”

Body implants, waarbij onder de huid figuren worden aangebracht, breken nog niet echt door bij het grote publiek. ,,Dat is meer iets voor verzamelaars’’, denkt Loman. Maar wie weet. Zo is het met de tattoo ook ooit begonnen.

Iedereen aan de lichaamsversiering dus? ,,Nou, liever niet’’, zegt Loman. ,, Mensen zouden vooral beter en langer over de keuze van het design moet nadenken en al zeker geen tatoeage moet nemen om er bij te horen.’’ En Hagers voegt daaraan toe: ,,Als ik iets niet mooi vind staan bij iemand, dan zeg ik dat wel. Zo raad ik mensen altijd af een surfacepiercing te nemen, dat is een piercing die op de vlakke huid wordt gezet, bijvoorbeeld in de arm of in de nek. En ik waarschuw ook altijd dat een neuspiercing de neus groter doet lijken. Als je al een neuscomplex hebt niet doen dus!’’

En voor wie nog twijfelt over het wel of niet laten zetten van een tattoo, zegt Loman: ,,Natuurlijk kun je een tattoo verwijderen en het resultaat wordt meestal hartstikke goed. Maar het verwijderen van een tattoo doet wél veel pijn en je bent er toch al snel een jaar mee kwijt.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden