Tata Steel wil meer gratis uitstoot

Staalbedrijf in IJmuiden heeft last van concurrenten uit China die onbeperkt CO2

Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden wil een einde aan 'oneerlijke concurrentie' van China. Volgens het bedrijf dumpt dit land staal tegen bodemprijzen, doordat in China geen milieubeperkingen gelden. Om de moordende concurrentie in de staalsector het hoofd te kunnen bieden, wil Tata Steel een veel groter aandeel in de gratis rechten op het uitstoten van het broeikasgas CO2van grote bedrijfstakken in de EU.

Hoewel Tata Steel in Nederland de grootste hoeveelheid CO2 uitstoot, maakt het bedrijf aanspraak op meer emissierechten omdat het in de top-drie staat van staalbedrijven met de laagste uitstoot van CO2 per ton geproduceerd staal.

Het pleidooi voor meer gratis emissierechten van Tata Steel komt op een wat moeilijk moment, net nu op de VN-klimaattop in Parijs afspraken zijn gemaakt om de klimaatverandering door broeikasgas-uitstoot verder terug te dringen. De ernstige effecten van CO2 op de opwarming van de aarde was het centrale thema van de klimaattop.

Directievoorzitter Theo Henrar van Tata Steel Nederland beroept zich op een EU-afspraak om bedrijven die het best presteren te beschermd. "Wij vinden dat onze innovatie en prestaties moeten worden beloond, omdat wij bij de top van de staalbedrijven horen. Sinds 1990 hebben wij in IJmuiden bijvoorbeeld de hoeveelheid energie die nodig is voor het maken van staal met 31 procent verminderd." Volgens Henrar past staal goed binnen de circulaire economie, omdat het product volledig her te gebruiken is, zonder kwaliteitsverlies.

De Europese Commissie werkt aan een verscherping van het huidige EU-handelssysteem in emissierechten. Bedrijven die CO2 uitstoten, betalen nu ongeveer 8 euro per ton CO2 die de lucht in gaat. Grote uitstoters krijgen in de EU gratis emissierechten, maar dit worden er ieder jaar minder. Een bedrijf dat tekorten heeft, kan rechten bijkopen.

De maatregel is ooit genomen om bedrijven te prikkelen tot maatregelen tegen uitstoot van broeikasgassen. Maar dit systeem werkt tot dusver niet, omdat de CO2-prijs te laag is. De EU wil nu de prijs opstuwen naar 30 tot 40 euro per ton, om bedrijven tot investeringen te prikkelen. Voor Tata Steel zou dat voor de Nederlandse vestiging een extra jaarlast van 70 miljoen euro betekenen. Het bedrijf, dat jaarlijks ongeveer 11 miljoen ton CO2 in de lucht brengt, heeft meer dan twee miljoen uitstootrechten tekort.

Henrar: "China dumpt zijn staal nu onder de kostprijs op de Europese markt. Dat komt mede doordat er in China geen prijs staat op de uitstoot van CO2. Er is geen gelijk speelveld. Zo ontstaat er een situatie waarin Europa CO2 importeert en banen exporteert. En het wereldwijde klimaat gaat er nog verder op achteruit."

Henrar zegt voorstander te zijn van verhoging van de prijs van de EU-emissierechten. "Dat is prima. We hebben dit zo ook afgesproken in het Energieakkoord, dat mede door ons is getekend. Maar een voorwaarde is wel dat wij als bedrijf dat op het gebied van verduurzaming goed presteert, dan ook voldoende gratis emissierechten krijgen om de staalproductie in IJmuiden mee te kunnen dekken."

Henrar heeft zijn hoop gevestigd op het komende Nederlandse EU-voorzitterschap. Het bedrijf voert een lobby in Den Haag om Nederland zover te krijgen te pleiten voor bescherming van de Europese staalindustrie.

'Koolstofdioxide uit staalproductie in gasvelden voor kust'

Staalbedrijf Tata Steel wil meedenken over de mogelijkheid om koolstofdioxide (CO2) uit de staalproductie op te slaan, bijvoorbeeld in lege aardgasvelden voor de Nederlandse kust.

"Voorwaarde is dat het technisch heel goed doordacht is en dat er voor een dergelijk project draagvlak is onder milieuorganisaties en de bevolking", zegt Theo Henrar, de directievoorzitter van Tata Steel Nederland.

Het bedrijf experimenteert met een nieuwe technologie om vloeibaar ruwijzer te maken.

"Dat zou daar uitstekend bij passen. Het voordeel van dat proces is niet alleen dat je de CO2-uitstoot en het energiegebruik van de staalproductie met 20 procent reduceert, maar ook dat je zuivere CO2 overhoudt, die direct geschikt is voor opslag. Er is dan niet eerst een kostbaar proces nodig om de CO2 te zuiveren."

Er ligt een plan om voor de Maasvlakte bij Rotterdam de CO2-uitstoot van twee nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales in een leeg gasveld op te slaan. Maar dit idee is niet van de grond gekomen. Eerder wees de bevolking van Barendrecht een voorstel voor ondergrondse opslag van CO2 af.

Volgens Henrar zou een deel van de CO2 uit IJmuiden ook kunnen worden toegepast in de kassen van het tuinbouwgebied van Aalsmeer en omstreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden