Tata Steel wil eigen Brexit

Dreigend vertrek uit Engeland en Wales nieuwe dreun voor Britse staalindustrie

De Britse staalindustrie wacht een nieuwe klap nu Tata Steel zijn fabrieken in Engeland en Wales wil verkopen. De banen van ruim 15.000 mensen zijn in het geding. Bijna de helft van hen woont in Wales.

Volgens de directie van het Indiase concern is het 'te riskant' om te investeren in de fabrieken die zware verliezen lijden. Omdat Tata verwacht dat de huidige beroerde marktomstandigheden niet snel veranderen, wil het af van zijn Britse bezit. De grootste staalfabrieken staan in Port Talbot, Llanwern (Wales), Scunthorpe en Rotherham (Midden-Engeland). Tata kocht ze in 2007. Hoogovens in IJmuiden, dat toen ook werd gekocht en dat wel winst maakt, wordt niet verkocht.

Of de werknemers hun banen verliezen, hangt op de vraag of Tata zijn fabrieken kan verkopen. Makkelijk wordt dat niet, want de (Europese) staalindustrie verkeert in een crisis. Tata onderhandelt al over de verkoop van 'Scunthorpe' (ruim 2000 werknemers), waar onder meer spoorrails en stalen balken voor gebouwen worden gemaakt.

Door de stap van Tata dreigt ook 2016 een zwart jaar te worden voor de Britse staalindustrie. In januari kondigde Tata het vertrek aan van 1050 personeelsleden, nadat in juni 2015 al 700 banen waren geschrapt. In de tussentijd viel Caparo om (delen van dat bedrijf zijn doorverkocht) en viel het doek voor Redcar (Noord-Engeland, 2200 banen). Redcar leverde ooit het leeuwendeel van het staal voor de Sydney Harbour Bridge.

In oktober legde Tata twee fabrieken in Schotland stil. Die zijn verkocht. Al met al verloren zo'n 5000 mensen in de sector de afgelopen negen maanden hun baan - ongeveer een zesde van het totaal.

Tata Steel, na ArcelorMittal de grootste staalproducent van Europa, heeft last van lage prijzen voor staal, een gevolg van overproductie in de wereld. Daarbij wordt Europa, Engeland in het bijzonder, overspoeld met goedkoop staal uit China. China is verreweg de grootste staalproducent ter wereld, de helft van al het staal wordt in China gemaakt. Nu de bouwwoede in dat land is getemperd, slijt China zijn overtollige staal buiten zijn grenzen, vaak tegen dumppijzen.

De dure Britse munt maakt import aantrekkelijk, maar bemoeilijkt de export. Daarbij hebben de Britse staalfabrieken, aldus de Tata-directie, te kampen met hoge energieprijzen.

Vooral in Wales kan de klap hard aankomen. In Port Talbot, Groot-Brittannië's grootste staalfabriek, werken 4000 mensen en zijn nog duizenden van de staalindustrie afhankelijk. Volgens The Guardian zou de fabriek een verlies maken van een miljoen pond (1,27 miljoen) per dag, maar het is niet duidelijk hoe het blad aan dat bedrag komt.

De verliezen die Tata Steel Europe vorig boekjaar leed, waren vooral het gevolg van grote afschrijvingen op Britse bezittingen. Vakbonden hebben premier Cameron opgeroepen de Britse staalindustrie te redden. Tata overlegt met de Britse regering.

HOOGOVENS

Als Tata zijn Britse staalfabrieken verkoopt, ondervindt Hoogovens daar dan nadeel van? "De directie zegt van niet, maar op de lange termijn zou het kunnen", zegt Frits van Wieringen van de Centrale Ondernemingsraad.

Vakbond FNV is pessimistischer: omdat IJmuiden werk verricht voor de Britse vestigingen - onder meer op het gebied van in- en verkoop - kunnen er volgens de bond honderd tot tweehonderd banen in IJmuiden verdwijnen.

BRITISH STEEL

British Steel, het was een naam die klonk als een klok. Maar toen het in 1999 samenging met Hoogovens en Corus ging heten, wreef de Hoogovens-top zijn ogen uit. 'Hun' Hoogovens was veel moderner en efficiënter dan de fabrieken van British Steel.

Volgens sommigen is dat, acht jaar na de overname van Corus door Tata, nog steeds zo. Frits van Wieringen (Centrale Ondernemingsraad) ziet dat anders: "Er is misschien nog wat verschil met Hoogovens, maar dat is lang niet zo groot als vijftien jaar geleden."

Hoogovens boekte vorig boekjaar een winst van 344 miljoen euro - de Britse tak van Tata leed dik verlies - en lijkt in het nu bijna afgelopen boekjaar in de zwarte cijfers te blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden