Taseer senior is al dood, volgt junior?

De Pakistaanse activist Shan Taseer dreigt hetzelfde lot te treffen als in 2011 zijn vader Salman Taseer. Ook hij prijkt op een dodenlijst, om identieke redenen. In een video keurde hij de blasfemiewet af en nam hij het, net zoals senior zes jaar eerder met fatale afloop deed, op voor Asia Bibi.

Sinds zeven jaar zit die christelijke boerenvrouw vast. Ze kreeg ruzie met islamitische dorpsvrouwen voor wie ze water had gehaald. Ze had dat 'verontreinigd' door er als christen ook zelf van te drinken. In de boze woordenwisseling zou ze Mohammed hebben beledigd. In een dodencel wacht ze op de uitslag van haar laatste beroep. Ook Taseer junior verdient, na zijn pleidooi voor Asia Bibi, de dood, zo vond een imam vorige week. De politie onderzoekt de video, om te zien of ook hij de blasfemiewet heeft geschonden. Er zijn geen berichten over maatregelen tegen de man Gods wegens ophitsing tot moord.

Want zo kun je zijn uitspraak wel noemen, in een land waar tientallen mensen, doorgaans geen moslims, zijn gelyncht wegens 'blasfemie'. Een veelvoud wacht op een vonnis van de rechter. Onder godslastering valt ook belediging van de profeet, hoewel die geen god was. De maximumstraf is de galg. Justitie hing tot nu toe geen 'blasfemisten' op, maar bij vrijspraak dreigt wel toediening van dodelijke gerechtigheid door een boze menigte.

Shan Taseer is moslim. Ook zijn vader, Salman Taseer, was dat. Hij was gouverneur van de provincie Punjab. Omdat hij Asia Bibi verdedigde en de blasfemiewet afkeurde, schoot zijn eigen lijfwacht hem dood. De moordenaar, Mumtaz Qadri, werd een cultfiguur, in Pakistan en ook bij veel Pakistaanse immigranten in Groot-Brittannië. Februari vorig jaar werd hij geëxecuteerd. Vele tienduizenden mensen woonden zijn begrafenis bij. Er viel te beluisteren dat hij, bravo, een onverlaat naar de hel had gestuurd. Ook een imam in Glasgow prees de bloedvergieter.

Pakistaanse liberale moslims die mensen van een ander geloof helpen, hebben niet alleen te vrezen voor de wraak van Talibanachtige fanaten. Zo is het een illusie te denken dat mystieke moslims, soefi's - zelf geliefd doelwit van sektarische bommen -, natuurlijke bondgenoten van hun liberale geloofsgenoten zouden zijn. De moordenaar van Taseer senior was juist een soefi, de prediker die de dood van junior eist is dat ook.

In zijn video noemt Taseer junior ook de christelijke dorpsjongen Nabeel Masih, zestien jaar oud. In september plaatste hij op Facebook een goedkeurende 'like' bij een prent van de Kaäba in Mekka, kennelijk opgevat als spot en dus reden voor arrestatie. Zijn familie is gevlucht. De publiciste Shamila Ghiyas bracht na de aanhouding van Masih een gruwelijk drama in herinnering. Dorpelingen gooiden in 2014 een christelijk echtpaar, Shama Bibi en Sajjad Masih, in een oven vanwege 'godslastering'. Volgens Ghiyas, zelf moslim, zijn de meeste Pakistanen tegen geweld maar groeit het aantal dat er niet voor terugschrikt. "De islam heeft geen redding nodig", schreef ze, "mensen wel".

Het Pakistaanse hooggerechtshof noemde onlangs valse beschuldigingen even erg als godslastering zelf. Maar opgeruide massa's luisteren liever naar duivelse predikers dan naar deftige juristen. Het eindvonnis over Asia Bibi is uitgesteld omdat een lid van het hof zich terugtrok. Misschien uit angst dat Asia Bibi vrijspraak krijgt, want dan moeten ook de elitaire toprechters vrezen voor hun leven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden