Koken met Karin

Tarte tatin van witlof (met tijm en walnoten)

Beeld Karin Luiten

Karin Luiten maakt het lekker zélf. 

Lof is het fijnste wat een auteur ten deel kan vallen. Bakken vol fanmail. Juichende boekrecensies. Rijen voor de deur bij signeersessies in winkels. De praktijk is iets weerbarstiger. Neem de fanmail. Het zijn vooral mensen met klachten die de moeite nemen om in de pen te klimmen. Iemand die saucijzen geen eerbaar ingrediënt vindt (‘Waarom geen gehakt? U bent toch tegen pakjes en zakjes?’). Iemand die niet weet wat bakpapier is en beledigd is dat ik dat niet uitleg. Of ‘waarom in hemelsnaam zoveel zout en dan ook nog eens peper (nergens goed voor)’. Nee, mensen zijn niet altijd makkelijk, maar dat wist Drs. P ook al.

Mensen die jengelen,
mensen die bulken,
knolraap en lof,
schorseneren en prei

Mensen die lasteren,
schimpen en pulken,
knolraap en lof,
schorseneren en prei

Mensen, gespeend
van gevoel en geweten,
knolraap en lof,
schorseneren en prei

En wat die mensen
niet allemaal eten,
knolraap en lof,
schorseneren en prei

Maar kom op zeg, niet miepen. Als een kookschrijver lof wil, dan gooit hij die gewoon lekker zelf in de pan. Witlof wel te verstaan. Of nee, ik heb een beter idee, we gebruiken niet de pan maar de oven. En dan niet die eeuwige rolletjes met ham en kaas, maar als tarte tatin, een omgekeerd gebakken taart. Zodat het zoete van de karamel een mooi contrast vormt met het lichtbittere van de lof. Salade erbij en volop hulde valt u ten deel.

Zelf maken?

Nodig voor 4 personen:

Deeg:
150 g bloem
75 g boter
1 (klein) ei
2 takjes tijm
zout & peper uit de molen

Vulling:
± 5 (liefst kleine) stronkjes witlof
30 g walnoten
50 g boter
4 eetl honing
2 eetl balsamico-azijn
3 takjes tijm
1 knoflookteen
wat chilivlokken (molentje)
Oven voorverwarmen op 200 °C.

Deeg: Zeef de bloem boven een kom. Voeg peper, flinke snuf zout en fijngehakte tijm toe. Doe de boter in blokjes erbij en wrijf met de vingers (of in een keukenmachine) tot kruimels. Voeg losgeklopt ei toe en kneed kort tot een samenhangende bal deeg. Laat in folie 30 minuten rusten in de koelkast.

Vulling: Neem een pan (Ø 25 cm) die ook in de oven kan. Doe boter, honing, uitgeperste knoflookteen, losgeriste tijm en lekker wat chilivlokken in de pan. Laat op laag vuur smelten. Snij de stronken witlof in de lengte doormidden en leg met de snijkant naar beneden in de pan, zoveel als er (krap) in passen. Laat 10 minuten zachtjes bakken en karamelliseren. Zet het vuur wat hoger als er veel vocht vrijkomt, dan kan dat verdampen. Bestrooi van het vuur af met zout en peper, besprenkel met balsamico, bestrooi met gehakte walnoten, vooral tussen de witlof door.

Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een zo dun mogelijke lap, snij op maat met de pandeksel. Leg op de witlof en duw de randjes een beetje in. Prik met een vork gaatjes in het deeg voor de ontluchting. Bak ± 30 minuten in het midden van de oven tot het deeg mooi goudbruin en knapperig is. Haal uit de oven, laat 2 minuten staan en keer dan (ovenwanten aan!) om op een schaal.

Tips

Ja, het kan ook met diepvriesbladerdeeg, maar zelf vind ik dat bij een tarte tatin te vet. Juist dit zelfgemaakte brosse deeg combineert goed met het boterige van de witlof. Maar u moet het natuurlijk zelf weten.

Heeft u geen pan die in de oven kan? Hevel dan de in een koekenpan gestoofde witlof inclusief alle nattigheid over in een (voorverwarmde) ovenschaal (Ø 25 cm). Geen springvorm, die gaat lekken.

Tips: info@kokenmetkarin.nl

Hier vindt u meer recepten van Koken met Karin. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden