Tariefswijziging taxi's uitgesteld

(Novum) - De nieuwe tarieven voor taxi's gaan drie maanden later in dan gepland. Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) zei donderdag in de Tweede Kamer dat zij in die periode regels wil opstellen voor het wachttarief. Ook heeft de taxibranche nu tot 1 oktober om die regels in te voeren.

De Kamer steunt het besluit van de staatssecretaris. Die streeft naar een maximumtarief voor de tijd die taxi's voor en tijdens de rit op een klant moeten wachten. Branchevereniging KNV Taxi stelt dat met het uitstel één probleem wordt aangepakt 'van een regeling die in zijn totaliteit slecht gaat werken'. "Wij willen een tariefstructuur die wél goed is voor de consument", zegt een woordvoerder. De bodemprocedure van KNV tegen de Staat om de invoering van het nieuwe tariefstelsel te voorkomen, blijft dan ook staan.

Volgens het stelsel betaalt iedereen minimaal de kosten voor een rit van twee kilometer, ook al was de rit korter. Daarna wordt per kilometer betaald. De duur van de taxirit speelt geen rol meer. Daardoor kunnen klanten vooraf een goede inschatting maken van de ritprijs. Naast het variabele tarief komen er ook vaste ritprijzen, bijvoorbeeld voor vervoer van en naar Schiphol. Vanaf 1 oktober moeten klanten vooraf op de hoogte zijn van de prijs.

De nieuwe tariefstructuur draagt volgens KNV Taxi niet bij aan de doelstelling van het ministerie om de positie van de reiziger te verbeteren. De branchevereniging vreest dat door het nieuwe tariefstelsel de inkomsten van taxichauffeurs met vijftien procent dalen. Ook waarschuwt KNV Taxi voor klachten van reizigers over verminderde service in de spits.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden