Tarief freelancers daalt voor derde jaar op rij

Beeld thinkstock

Ze zijn niet meer weg te denken uit de gemiddelde hippe koffietent, de freelancers met hun glimmende laptop en cappuccino. Maar om die te bekostigen, moeten zelfstandigen steeds harder werken: bijna alle branches laten voor het derde jaar op rij een daling van het uurtarief zien.

Freelancers vragen in 2016 gemiddeld 43 euro per uur, terwijl dit in 2015 nog 44 euro was. Vooral zelfstandige managers moesten veel inleveren, blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan. De freelancerswebsite vergeleek ruim 13.500 offertes en concludeerde dat deze groep 16 procent minder vraagt dan vorig jaar.

Tekstschrijvers/vertalers en zelfstandigen in de financiële en administratieve sector zijn er juist op vooruitgegaan. Zij verdienen respectievelijk 2 procent en 6 procent meer dan in 2015.

Van de grote steden zijn freelancers uit Utrecht voor het tweede jaar op rij het duurst, met een uurtarief van gemiddeld 47 euro. Freelancers in Amsterdam en Rotterdam rekenen beide 43 euro per uur, waarbij Rotterdam ruim 6 procent inlevert vergeleken met vorig jaar. In Den Haag wordt nog altijd voor het laagste uurtarief gewerkt: 40 euro.

Vrijheid en flexibiliteit
Ondanks de tariefdalingen denkt Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan, dat flexibel werken nog steeds loont. "Het past bij de huidige economie en de manier waarop men wenst te werken. Voor vrijheid en flexibiliteit moet wellicht wat worden ingeleverd op het uurtarief", zegt hij in een persverklaring.

Wel verwacht hij dat de veranderde wetgeving rond het inhuren van freelancers volgend jaar nog meer invloed zal hebben op de freelancetarieven in Nederland. "Er zal minder vaak gekozen worden voor de inzet van freelancers uit angst voor de wet DBA (zie kader, red.). Dit zal de markt verder onder druk zetten en freelancers zullen zich genoodzaakt voelen hun tarief verder te verlagen."

Onrust op de arbeidsmarkt

Veel zzp'ers werken te veel en te lang voor dezelfde baas en doen exact hetzelfde werk als de werknemers in vaste dienst bij die werkgever, vindt de overheid. Daarom geldt er sinds 1 mei een nieuwe wet: de Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

Volgens die wet moeten de zelfstandige en zijn opdrachtgever in een modelcontract hun relatie vastleggen. Daarin staat in ieder geval zwart op wit dat de relatie tussen werkgever en werknemer géén dienstbetrekking is.

Zowel zzp'ers als werkgevers vrezen dat er door deze contracten veel onrust op de arbeidsmarkt zal ontstaan. Als er namelijk maar een beetje wordt afgeweken van zo'n ingewikkelde verbintenis, kan de Belastingdienst achteraf alsnog verplichten dat er loonheffing moet worden afgedragen. Het is veiliger om een uitzendkracht te nemen dan een zzp'er.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden