Tapijt als een gevangenis voor fijnstof

Kleine stofdeeltjes kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. Buiten is de hoeveelheid fijnstof gebonden aan wettelijke normen. Maar binnen zijn er geen grenzen, hoewel daar net zo goed schadelijk stof ronddwarrelt. En een mens zit vaker binnen dan buiten.

Fabrikant Desso heeft nu een vloerbedekking ontwikkelt die de luchtkwaliteit in huis zou verbeteren. De fijnstofconcentratie in de lucht is met het zogenoemde 'Airmaster'-tapijt tot acht keer lager dan bij een harde vloer en tot vier keer lager dan bij een standaard tapijt, claimt de tapijthandelaar.

Desso weet zich gesteund door onderzoek van de Duitse Allergie- en Astmabond. In een huis met tapijt is fijnstof minder schadelijk dan wanneer er een harde vloer ligt, zo meldde de bond in 2005.

"Als je rondloopt op een harde vloer, komt al het fijnstof makkelijk in de lucht en in de ademzone", vertelt Rob Peters van Desso. "Tapijt houdt dat stof vast."

Het Nederlandse Astmafonds vindt de conclusie dat tapijt de concentratie huisstof vermindert 'wat te eenvoudig', zegt woordvoerder Jelmer Krom. "Als wij mensen met astma adviseren, kijken we altijd naar hun persoonlijke situatie. Hoe vaak maken ze schoon, is er een open haard, wordt er gerookt, is er een buitenruimte? De concentratie fijnstof in huis hangt zelfs af van de gezinssamenstelling."

De vloerkeuze is volgens hem nogal persoonlijk. "Een veelgehoord argument voor gladde vloeren is nou net dat je daarop stof makkelijk ziet, zodat je eerder aan het schoonmaken slaat."

Onno van Schayck, professor in de huisartsgeneeskunde, en lid van de Gezondheidsraad, wijst ook op de voordelen van een gladde vloer. "Zeil, parket of laminaat én regelmatig dweilen houden de hoeveelheid fijnstof en huisstofmijt laag." Gezonde lucht in huis is volgens hem ook gewoon een kwestie van vaak luchten.

De hoogleraar kan pas beoordelen of fijnstof een probleem is, als hij de samenstelling kent. Het Desso-tapijt maakt echter geen onderscheid: stof is stof.

"Het werkt met een mechanisch systeem" vertelt Rob Peters van Desso. "We weven drie verschillende garens in een gepatenteerde structuur. Hoog in het tapijt zit ultradun garen dat hele fijne stofdeeltjes opvangt en vasthoudt. Grover garen zit onderin het tapijt en houdt het grovere stof vast. De garens worden een soort kleine tralies voor stof."

Al dat gevangen stof moet natuurlijk wel verwijderd worden. "Twee keer per week stofzuigen", raadt Rob Peters aan. "En altijd met een hepa-filter, het extra-fijne witte filterdoekje dat in veel stofzuigers geplaatst kan worden en ook de zeer kleine deeltjes vasthoudt. Anders blaas je het stof meteen weer de kamer in." Testen van Philips tonen volgens Desso aan dat het nieuwe tapijt tijdens het stofzuigen makkelijk stofdeeltjes loslaat, sneller dan een standaardtapijt.

Desso baseert zich bij zowel ontwerp als productie van tapijten op de cradle to cradle-filosofie. Het bedrijf wil afvalvrije producten maken die biologisch afbreekbaar zijn, of ze gebruikt restanten weer als grondstof. "Bij oude tapijttegels halen we de garens van de rug en daarvan worden weer nieuw garens voor tapijt gemaakt", vertelt Peters. Airmaster-tapijt is niet cradle to cradle. "We zijn nog niet zo ver dat we dit tapijt nu al kunnen recyclen. Daar is het misschien ook nog iets te nieuw voor."

Vorig jaar werd het nieuwe tapijt al verkocht aan scholen en kantoren, vanaf deze maand is het ook beschikbaar voor de particulier, voor 39 euro per vierkante meter.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden