Tapie zet belang Adidas andermaal in de etalage

Van onze redactie economie

Gisteren werd bekend dat Tapie er omgerekend 680 miljoen gulden voor wil hebben. Tapie is er tot nu toe niet in geslaagd het belang van de hand te doen. In oktober zag de Britse sportkledingfabrikant Pentland af van de overneming van een groot deel van het belang van Tapie. Pentland wilde voor 43 procent in Adidas 621 miljoen mark betalen, maar liet het voorlopige koopcontract ontbinden toen "er bepaalde dingen aan het licht kwamen die ons niet aanstonden" . De Britse onderneming had al twintig procent van Adidas in bezit, maar verkocht die in november terug aan Tapie voor 148 miljoen mark. Tapie werd in 1990 meerderheidsaandeelhouder van Adidas met geld dat van banken is geleend.

Fokker heeft aan de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij TAM nog eens twee Fokker 100's verkocht. Plus een Fokker 50 aan een andere Braziliaan, Rio-Sul, dochter van het staatsbedrijf Varig. Met deze laatste order heeft Fokker dit jaar 27 bestellingen voor zijn Fokker 50 binnengehaald, evenveel als vorig jaar. Bovendien zijn dit jaar 15 opties genomen. Volgens Fokker bleven de verkopen van vier concurrerende vliegtuigtypen bij elkaar onder het aantal van 27 verkochte Fokker 50's.

Shorts Brothers in Ierland gaat een gezamenlijke onderneming beginnen met het Franse Hurel-Dubois. De joint venture heet International Nacelle Systems en gaat vliegtuigcabines bouwen en verkopen. Shorts bouwt nu onder meer de vleugels van de Fokker 100. HurelDubois is, evenals het Canadese Bombardier, moeder van Shorts, actief in de vliegtuigbouw.

CHV/Encebe (vleescooperatie) in Veghel wil de sluiting van de slachterijen van dochter Lunenburg in Schoonhoven en Oudewater definitief doorzetten. Daardoor vervallen 350 arbeidsplaatsen. Dit heeft topman ir. A. Ooman gisteren op een persconferentie gezegd. De reorganisatie is volgens het bedrijf nodig om de slachtcapaciteit terug te brengen van 77 000 tot 60 000 varkens per week. Eerder dit jaar werden al enkele andere onderdelen van de vleesgroep van CHV/Encebe gereorganiseerd. De totale herstructurering moet een jaarlijkse besparing opleveren van 50 miljoen gulden. Door de reorganisaties loopt het aantal personeelsleden bij de vleesgroep met 500 terug tot 1 700. Volgens Ooman moet de vleesgroep dank zij de ingreep weer in staat zijn een bescheiden winst te maken. Het voorstel van voormalig eigenaar Lunenburg om de vestigingen in Oudewater en Schoonhoven terug te kopen, noemt Ooman economisch niet haalbaar. De Voedingsbond FNV wil nog praten over alternatieven en dreigt met acties indien Ooman zo'n gesprek blijft weigeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden