'Tapie gaf opdracht spelers Valenciennes om te kopen'

VALENCIENNES (ANP) - De vroegere directeur van Olympique Marseille, Jean-Pierre Bernès, heeft gisteren voor grote consternatie gezorgd. Op de eerste dag van rechtszaak tegen ex-voorzitter Bernard Tapie in het Noordfranse Valenciennes beweerde hij in opdracht van de oud-voorzitter spelers van Valenciennes in mei 1993 te hebben omgekocht. Marseille won die wedstrijd toen met 1-0.

“Het is tijd dat de waarheid op tafel komt. Eydelie (speler van Valenciennes) en ik hebben in opdracht van Tapie de wedstrijd Olympique-Valenciennes gekocht. Iedereen was op de hoogte, ook trainer Goethals. Het weekeinde voor de partij is de zaak beklonken op het jacht van Tapie.” “Weet u wel wat u zegt?” was de reactie van de president. In het verleden heeft Bernès altijd ontkend dat Tapie iets met die omkoopaffaire te maken had.

Met vijf andere verdachten - Bernès, Eydelie, Christophe Robert en de Argentijnse ex-international Jorge Burruchaga (beiden Valenciennes) en de echtgenote van Robert - staat de Franse oud-minister, zakenman en Europarlementariër deze en de volgende week terecht wegens een omkoopaffaire twee jaar geleden. Dat kan hem duur te staan komen, want tegen Tapie lopen nog een groot aantal andere zaken met betrekking tot zijn zakelijk en persoonlijk doen en laten, zijn faillissement en zijn moeilijkheden met de belastingen. Als Tapie in Valenciennes wordt veroordeeld, kan hij fluiten naar het burgemeesterschap van Marseille. Over enkele maanden worden in Frankrijk gemeenteraadsverkiezingen gehouden.

In 1993 was Tapie eigenaar van Olympique Marseille. Hij heeft altijd ontkend iets van de omkoping te hebben geweten. De aanklacht luidt, dat OM twee spelers van Valenciennes geld heeft geboden om zich bij de bewuste wedstrijd te sparen zodat hoogstens een gelijkspel uit de bus kwam. Bernès heeft daarvoor uit de kas ruim 80 000 gulden gehaald. Bestemd voor Burruchaga en Robert. Eydelie bemiddelde. Dat geld is twee maanden later, in juni 1993, in een tuin van een tante van Robert teruggevonden.

De zaak kwam aan het licht omdat één van Roberts medespelers, Jacques Glassmann, heeft gepraat. Daarna kwam justitie in actie. Glassmann heeft sindsdien geen voet meer aan de grond gekregen in het Franse voetbal. Hij is uitgeweken naar het eiland La Réunion in de Indische Oceaan. Daar speelt hij nu bij een amateurclub.

Eydelie, de tussenpersoon, op dat moment bij Valenciennes onder contract en ex-speler van Olympique, is achttien maanden geschorst geweest. Op het ogenblik hoopt hij op een verbintenis bij Benfica in Lissabon. Robert speelt inmiddels bij een tweede-rangsclub in Buenos-Aires. Burruchaga is teruggekeerd naar Argentinië en speelt na een schorsing van anderhalf jaar weer bij zijn oude club, Independiente.

Bernès heeft tot nu toe de hardste klappen gehad. Hij heeft Tapie tot gisteren altijd de hand boven het hoofd gehouden. De Franse voetbalbond schorste hem voor het leven. Hij heeft het echter niet kunnen verkroppen dat Tapie hem heeft laten vallen. Tapie zelf werd niet koud of warm van de beschuldigingen. “Als ik Bernès' advocaat was, had ik hem ook gezegd dat te vertellen. Maar dat is nog geen bewijs,” meende hij.

Tijdens de zitting werd Tapie tot drie keer toe bijna de zaal uitgezet na botsingen met officier van justitie De Montgolfier, zijn “persoonlijke vijand”. In het verleden heeft Tapie Montgolfier al eens uitgemaakt voor “volkomen geschift”.

Bij het begin van de rechtszaak speelden zich gisterochtend chaotische taferelen af. De affaire trekt in Frankrijk bijna net zoveel aandacht als de zaak rond O. J. Simpson in de Verenigde Staten. De 52-jarige, diep gebruinde Tapie moest zich bij zijn aankomst door een woud van wachtende journalisten en fotografen worstelen.

Tapie, oud-minister, wordt tevens beschuldigd van het beïnvloeden van getuigen. Hij en zijn medeverdachten hangt een gevangenisstraf van maximaal drie jaar boven het hoofd.

Daags voor de rechtszaak had Tapie van zijn onverminderde strijdlust blijk gegeven. “Ik zal geen uur van de behandeling overslaan. Het zal me niet gebeuren dat de aanklager weer zijn versie van de zaak kan geven, zonder dat ik daar meteen op kan reageren.”

Inderdaad toonde Tapie zich in de rechtszaal uiterst strijdlustig. Hij kon zijn ongeduld niet bedwingen toen hij de aanklacht hoorde. Plotseling barstte hij los: “Het zoeken naar de waarheid in deze zaak eist dat u niet telkens allerlei oude zaken naar voren moet brengen.” Nadat Tapie opnieuw scherpe opmerkingen maakte in de richting van onderzoeksrechter Bernard Beffy zei Langlade: “Ik waarschuw u, meneer Tapie. Ik zal hier geen beledigingen accepteren.” “Ik ook niet”, kaatste Tapie meteen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden