Tante eist vervolging in zaak verdwijning Willeke Dost

Het afgezette gebied rond het huis van de pleegouders van Willeke, net buiten Koekange, in juni 2010. Inzet: verouderingsfoto uit 2004 toont Willeke als 27-jarige vrouwBeeld ANP/politie

Een tante van de 20 jaar geleden spoorloos verdwenen Willeke Dost wil justitie dwingen dat Willekes toenmalige pleegmoeder en -broer alsnog worden vervolgd. Volgens de tante weten zij meer van de verdwijning van het toen 15-jarige meisje.

Voor het gerechtshof in Leeuwarden dient daartoe woensdag een zogeheten artikel 12-procedure. Belanghebbenden kunnen met zo'n procedure alsnog een rechtszaak afdwingen.

Willeke Dost verdween in januari 1992. Er is nooit meer iets van haar vernomen. Zij woonde indertijd bij een pleeggezin in het Drentse Koekange, vlakbij Meppel. De pleegmoeder en -broer (de pleegvader is enkele jaren geleden overleden) werden er lange tijd van verdacht dat ze iets met de verdwijning te maken hadden, maar tot een rechtszaak is het nooit gekomen.

Onvoldoende bewijs
De moeder en haar zoon zijn in 2010 enige tijd aangehouden. In en rond de boerderij in Koekange is toen tegelijkertijd intensief gezocht naar een mogelijk graf, onder meer met graafmachines en een grondradar. Dat heeft verder niet tot een spoor geleid. Justitie besloot in december 2011 wegens onvoldoende bewijs de zaak te sluiten en dat moeder en zoon niet langer werden verdacht.

De tante van Willeke Dost neemt daar geen genoegen mee. Volgens haar zijn er nog voldoende aanknopingspunten die een nieuw onderzoek rechtvaardigen en pleegmoeder en -zoon te vervolgen voor betrokkenheid bij de verdwijning. Zij wordt daarin gesteund door een oud-rechercheur van de Drentse politie, die het hele dossier nog eens heeft doorgespit.

Het hof in Leeuwarden behandelt de zaak achter gesloten deuren, zoals gebruikelijk is bij artikel 12-procedures. Over 4 tot 6 weken valt een beslissing.

Archieffoto van Willeke medio 1992Beeld Politie
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden