Tankopslagbedrijf Vopak vaart wel bij lage oplieprijzen

Tankers liggen voor anker als drijvende opslag voor speculanten

Het jubileumjaar van Vopak (het bedrijf begon in 1616 als handelsonderneming) is uitstekend begonnen. De winst van het grootste onafhankelijke tankopslagbedrijf ter wereld groeide afgelopen jaar met 11 procent naar 325 miljoen euro, dankzij de aanhoudend lage olieprijs. Door de goedkope olie zitten de tanks van Vopak tjokvol. Om aan de opslagbehoefte te voldoen, liggen inmiddels tientallen tankers als drijvende opslag voor de Nederlandse kust.

Vopak verdient veel geld aan goedkope ruwe olie, omdat er meer wordt verwerkt in raffinaderijen. Met name de grote hubs van het bedrijf in Houston, Singapore, Rotterdam en Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten profiteren daarvan, zegt bestuursvoorzitter Eelco Hoekstra. "De grotere beschikbaarheid van olieproducten uit de raffinaderijen zorgt weer voor een toename in de handel."

Want Vopak richt zich ook op regio's waar tekorten aan brandstoffen of chemicaliën zijn. Vietnam, Thailand en Indonesië kunnen niet zelf in hun brandstofbehoefte voorzien, en Zuid-Afrika lukt het niet zijn raffinage schoner en rendabel te krijgen. Financieel directeur Jack de Kreij: "Wij houden nauwlettend in de gaten waar markten groeien, zodat wij kunnen meegroeien". Dat betekent dat Vopak ook met enige regelmaat terminals afstoot, zoals afgelopen jaar in Noord-Amerika en Zweden.

Nog elke dag komt er meer olie op de markt dan de wereldbevolking verbruikt. Dat overschot moet ergens opgeslagen worden. De tanks van Vopak zijn voor maar liefst 92 procent gevuld. De totale tankcapaciteit van het bedrijf ligt rond de 95 procent, omdat er altijd een deel in onderhoud is.

Ook de tanks van Vopak in de Botlek, Vlaardingen en Europoort zijn tot de nok gevuld. Als gevolg daarvan liggen er liggen zo'n zestig met olie gevulde tankers in de Noordzee te wachten voor de havens van Rotterdam en Amsterdam, als drijvende opslag. Normaal zijn dat er twintig tot 25.

Speculanten kopen olie en slaan die op in een gehuurd schip, om die partij enkele weken of maanden later weer te verkopen, als de olieprijs gestegen is. Soms verwisselt een lading al één of twee keer van eigenaar, terwijl die onderweg is van het Midden-Oosten naar Rotterdam. Hoe lang de tientallen tankers al voor anker liggen, kan een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam niet zeggen. Dat houdt de havenautoriteit niet bij.

De haven zelf had vorig jaar ook een goed jaar dankzij de lage olieprijs: er werd 8 procent meer ruwe olie overgeslagen en 18 procent meer olieproducten. Afgelopen jaar bezocht een recordaantal van 51 supertankers de haven, een toename van 22 vergeleken met 2014.

Niet alleen de tankers voor de kust fungeren als drijvende olieopslag van speculanten, ook tankterminals verhuren opslagruimte aan handelaren. Vopak doet dat ook, al verhuren de Rotterdammers hun tanks voor langere perioden. 48 procent van de huurcontracten heeft een duur van drie jaar of langer, slechts een kwart is afgesloten voor een periode van korter dan een jaar. Directeur Hoekstra: "Dat geeft ons een dekking voor onzekerheden en schommelingen in de markt".

Ook voor dit jaar verwacht Vopak een tankbezetting van boven de 90 procent. Het bedrijf denkt wel dat de olieprijs in de loop van 2016 weer wat zal gaan stijgen.

Waar zijn de vrouwen?

Niet alle cijfers die deze week naar buiten kwamen over Vopak, zijn even mooi. Programmamaker Arjen Lubach zocht uit welke beursgenoteerde ondernemingen geen vrouwen in de raden van bestuur en commissarissen hebben. Met drie mannelijke bestuursleden en zes mannelijke commissarissen, staat Vopak op plek drie. Het zijn vooral technische bedrijven, en voetbalclub Ajax, die het zonder vrouwen in het bestuur doen.

Volgens president-directeur Eelco Hoekstra zijn vrouwen 'zeer welkom' bij Vopak. "We hebben wereldwijd ongeveer zesduizend collega's met meer dan veertig nationaliteiten, daarvan is 16 procent vrouw. Op ons hoofdkantoor en bij de onze stafdirecteuren is het percentage vrouwen iets hoger, zo'n 20 procent."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden