Tanja Ineke 'Mijn liefde voor vrouwen was een mooie ontdekking'

"Veel mensen associëren dromen met iets vaags, met iets wat niet in het echte leven zal gebeuren. Ik droom juist van dingen die in mijn ogen te realiseren zijn, daar werk ik met veel ambitie en passie aan.

Ik droom van een wereld waarin iedereen geniet van de verschillen tussen mensen. Een wereld waarin ik mijn vrouw Marianne op straat een zoen kan geven, zonder dat we gek worden aangekeken. Ik geloof echt dat zo'n samenleving binnen ons bereik ligt. Maar we zijn er nog niet. Zeven op de tien homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in ons land krijgen te maken met verbaal of fysiek geweld. Hoe indrukwekkend dat is, heb ik zelf ervaren toen ik negentien was en met mijn eerste echte vriendin hand in hand door Enkhuizen liep. Ik was tot over mijn oren verliefd en vergat dat andere mensen er misschien iets op tegen zouden kunnen hebben. Tot een oudere man ons midden op straat heel erg begon uit te schelden. Dat zette me met beide benen op de grond.

Voor mijzelf was mijn liefde voor vrouwen helemaal niet zo opzienbarend. Op mijn achttiende las ik 'Twee vrouwen' van Harry Mulisch en dacht ik: aha, nu snap ik hoe ik in elkaar steek. Ik vond het een mooie ontdekking, omdat ik het gevoel had dat alles op z'n plaats viel. Daarvoor was ik niet zo met liefde en seksualiteit bezig, al had ik me wel gerealiseerd dat mannen me niet zoveel deden. Ik was niet zo'n meisje met duidelijke toekomstdromen over trouwen en kinderen krijgen.

Mijn ouders hadden er wel moeite mee om dat beeld bij te stellen, toen ik uit de kast kwam. Ze vonden het ook jammer dat er geen kleinkinderen zouden komen. Zelf had ik het idee dat ik ooit nog wel voor kinderen zou zorgen. Dat is uiteindelijk ook gebeurd, nadat ik eenentwintig jaar geleden Marianne ontmoette. Wij wilden allebei graag iets betekenen voor kinderen zonder een veilig thuis en hebben voor pleegkinderen gekozen.

Het is prachtig dat wij ons leven hier in Nederland zo kunnen leiden, maar toch moet er nog veel gebeuren. Als COC-voorzitter wil ik drie dingen bereiken: een passage in het regeerakkoord, de positie van homo's in andere landen versterken, maar ook de sociale acceptatie in Nederland. Bij dat laatste moet vooral de roze gemeenschap zelf meedoen, vind ik. Er zijn bijna een miljoen lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen in Nederland. Zij kunnen een verschil maken. Toch zijn er nog veel die zich weinig of niet betrokken voelen bij onze zaak. Ik wil weten hoe dat komt. Is het angst? Onverschilligheid? Onwetendheid? Als het lukt om iedereen mee te krijgen, dan weet ik zeker dat mijn droom van een tolerante samenleving kan uitkomen."

Tanja Ineke (1961) is sinds twee weken voorzitter van COC Nederland. In het dagelijks leven is zij directeur bestuurszaken bij het UWV, ze was voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen. Ze is getrouwd en heeft twee pleegdochters en een pleegzoon in het weekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden