Tania Kross 'Mijn zang gaf tante een veilig gevoel'

BAS MALIEPAARD

"Typerend voor mijn dromen is dat mijn twee thuislanden erin samensmelten. Dan droom ik dat ik op een Nederlandse snelweg rijd en ik aankom bij het huis van mijn ouders op Curaçao. Of ik droom dat ik mijn moeder bij de Albert Heijn in Gouda tegenkom.

Dat is natuurlijk pas ontstaan nadat ik in Nederland ging wonen. Ik had mezelf voor de keus gesteld: óf informatica studeren - mijn vader was hoofd van de IT-afdeling van de Shell-raffinaderij - óf klassieke zang aan het conservatorium. Ik zong al sinds mijn veertiende in een bandje, van heavy metal tot reggae en pop. Voor die muziek had ik geen opleiding meer nodig. Klassieke muziek was een ander verhaal, dat werd bij ons thuis niet gedraaid. In de bibliotheek had ik een videoband bemachtigd van de opera 'Carmen', een uitvoering in Glyndebourne met Maria Ewing. Ik bracht die video steeds te laat terug, betaalde boete en leende 'm opnieuw. Ik droomde er helemaal bij weg, wilde die vrouw zíjn.

Toch was de studiekeuze niet makkelijk. Tot ik 's nachts een heldere droom had over mijn opa, die al voor mijn geboorte is overleden. Ik zag hem niet, maar voelde zijn aanwezigheid. Heel gek, ik wist dat hij het was, terwijl ik hem nooit heb ontmoet. Hij zei: 'Tania, jij moet zingen. Ooit zal je stem helend zijn.' Wauw.

Dat vond ik zo bijzonder dat ik ervoor koos om naar het Utrechts Conservatorium te gaan.

Opa's zus woonde in Nederland en nam mij een beetje onder haar hoede. Ze was een Surinaamse, kookte heerlijk voor me en kwam naar al mijn concerten. Maar toen werd ze ziek. Een hersentumor. Ze werd blind, belandde in het ziekenhuis en herkende uiteindelijk niemand meer. Ze reageerde zelfs niet op haar eigen kinderen. Tijdens een bezoekuur zat ik naast haar bed, de rest was koffie halen. Ik begon zacht voor haar te zingen. Opeens riep ze: 'Tania! Tania! Je bent er!' Meteen moest ik denken aan de droomwoorden van mijn opa. Mijn zang gaf mijn oudtante rust en een veilig gevoel.

Kort daarna is ze gestorven. Ik erfde haar kookboek, met haar aantekeningen in de kantlijn. Nog steeds denk ik als ik op het podium sta: misschien zit er iemand in de zaal voor wie mijn zang helend werkt, iemand die even al zijn zorgen vergeet. Dat zou mooi zijn.

Een jaar of tien geleden begon ik te dromen dat ik moeder was, terwijl ik nog geen kind had. Ik droomde bijvoorbeeld dat ik ergens een baby vond en besloot ervoor te zorgen. Ik was druk bezig met mijn carrière, maar die kinderwens werd steeds sterker. Vier jaar geleden kreeg ik mijn eerste zoon, bijna een jaar geleden mijn tweede. Eigenlijk hebben de twee belangrijkste doelen in mijn leven zich dus in mijn dromen geopenbaard: moeder én zangeres worden."

Operazangeres Tania Kross (37) zingt deze maand in 'Krossover - Opera revisited' aria's van popartiesten als Huub van der Lubbe en Spinvis. Later dit jaar gaat de eerste Papiamentstalige opera, 'Katibu di shon', die Kross initieerde, in reprise.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden