Tang weet lijsttrekkers niet te overtuigen van Europese werkloosheidsnorm

V.l.n.r. Sophie in 't Veld (D66), Dennis de Jong (SP) en Paul Tang (PvdA) in debat in tv-programma EenVandaag. Beeld anp
V.l.n.r. Sophie in 't Veld (D66), Dennis de Jong (SP) en Paul Tang (PvdA) in debat in tv-programma EenVandaag.Beeld anp

De PvdA krijgt geen steun van andere partijen voor de Europese werkloosheidsnorm die de sociaaldemocraten voorstellen. Dat bleek vandaag in het verkiezingsdebat van EenVandaag.

redactie

PvdA-lijsttrekker Paul Tang wil dat de EU-landen de werkloosheid onder de 5 procent brengen. Volgens VVD-lijsttrekker Hans van Baalen schept een norm geen banen; die moeten komen van werkgevers in Europa en niet van ambtenaren of een banenplan. Tang verweet Van Baalen een gebrek aan ambitie. 'De VVD heeft het over markt, markt, markt, ik heb het over werk, werk, werk.'

Van Baalen vond op dit punt de lijsttrekkers van SP, CDA, PVV en D66 aan zijn zijde. Volgens Dennis de Jong (SP) is er geen enkele steun voor de norm. Sophie in 't Veld (D66) vreest dat een werkloosheidsnorm alleen gehaald kan worden met veel extra overheidsuitgaven waardoor de schulden voor toekomstige generaties oplopen. 'Asociaal beleid.'

Esther de Lange (CDA) noemde de norm een 'papieren werkelijkheid' die geen banen oplevert. Marcel de Graaff wil lagere belastingen, waardoor ondernemers weer banen kunnen creëren.

Paul Tang (PvdA) tijdens het EenVandaag Verkiezingsdebat aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam Beeld anp
Paul Tang (PvdA) tijdens het EenVandaag Verkiezingsdebat aan de Erasmus Universiteit in RotterdamBeeld anp

Gulden middenweg
In het debat pleitten de PvdA en de SP voor een links en sociaal Europa, en zochten CDA en VVD nadrukkelijk het midden tussen het pro-Europese D66, dat een federaal Europa nastreeft, en de PVV die uit de euro en de Unie wil stappen. 'De gulden middenweg is de beste', zei De Lange over haar eigen positie in het Europarlement. 'Kies voor een gezond alternatief. Met mate en met verstand', zei Van Baalen.

De SP wil niet uit de euro stappen, maar vindt dat we ons moeten voorbereiden op de ondergang van de euro. De PVV wil er zo snel mogelijk uitstappen; volgens De Graaff kan dat in 2 jaar.

In een laatste persoonlijke vragenronde kondigde De Graaff aan geld dat hij van zijn vergoeding als Europarlementariër overhoudt, terug te zullen storten. Hans van Baalen, die de afgelopen kabinetsformaties telkens in beeld was als minister en zijn tijd in Brussel eerder 'corvee' noemde, zei dat hij 'natuurlijk' de komende 5 jaar in Brussel blijft, ook als hij een ministerspost aangeboden zou krijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden