Tane wil de politiek in, downsyndroom of niet

Tane Depuydt met Groen-lijsttrekker Raf Reuse. Beeld rv
Tane Depuydt met Groen-lijsttrekker Raf Reuse.Beeld rv

In Brugge staat een 18-jarige met downsyndroom op de kieslijst. Formeel mag het. 'Het is aan de kiezer.'

Amber Dujardin

Hij wil later het spelletjescafé van zijn vader overnemen, maar voorlopig richt Tane Depuydt (18) zich op zijn politieke carrière. Als eerste kandidaat met het syndroom van Down hoopt hij het bij de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge tot een zetel te schoppen. Als dat lukt, wil hij zich sterk maken voor meer groen op de pleinen en de Markt.

Een steekhoudende ambitie als lid van Groen, de partij die gisteren bekendmaakte dat Tane als zestiende bij hen op de lijst staat. Het is absoluut geen verkiezingsstunt, bezweert scheidend voorzitter Andries Neirynck. "Tane is al een hele tijd actief bij onze jongerenafdeling. Hij bood zelf aan om mee te doen", zei hij tegen Het Nieuwsblad. "Wij zijn voor inclusie en deze kans willen we Tane geven."

Zijn liefde voor milieu en politiek heeft Tane niet van een vreemde. Zijn vader Cedric was bestuurslid bij Groen, lid van de Brugse Milieu- en Natuurraad en oprichter van Klimaat Podium Brugge. Ondanks zijn downsyndroom is Tane zijn hele leven naar normale scholen gegaan. Hij zit nu in de zesde klas van het beroepsonderwijs en volgt de richting kantoor.

Maar zal iemand met downsyndroom ook zijn weg kunnen vinden in de lokale politiek, die bol staat van de ingewikkelde teksten en debatten? Carl Devos, hoogleraar politicologie aan de Universiteit Gent, heeft zo zijn twijfels. "Dit is absoluut niet elitair bedoeld, maar voor mensen die relatief laaggeschoold zijn, is politiek een technisch ingewikkeld vak. De teksten zijn moeilijk, er wordt veel juridisch jargon gebruikt en je moet excelsheets met begrotingen kunnen lezen. Tane zal een goede politieke assistent moeten krijgen die hem kan ondersteunen."

Goed signaal

Toch vindt Devos het goed dat ook mensen met een verstandelijke beperking kunnen meedingen naar de macht. Om je verkiesbaar te mogen stellen, gelden eigenlijk maar drie eisen, zegt hij: leeftijd, nationaliteit en woonplaats. "Er is geen IQ-ondergrens en dat controleren we ook bij niemand. Dat lijkt me een goede zaak. De politiek moet geen elitair genootschap zijn dat alleen toegankelijk is voor de slimste meisjes en jongetjes van de klas."

Ook Herwig Reynaert, onderzoeker van het Centrum voor Lokale Politiek in Gent, vindt de deelname van Tane een 'goed signaal'. "De politiek moet een weerspiegeling zijn van onze maatschappij", zegt hij. "Daar maken mensen met het syndroom van Down ook onderdeel van uit. Om te beslissen of zo iemand geschikt is voor het politieke bedrijf, is verder aan de kiezer."

Cedric Depuydt, de vader van Tane, acht de kans overigens klein dat zijn zoon het in oktober daadwerkelijk tot de gemeenteraad schopt. Maar als het lukt, dan zou het de lokale politiek in Brugge wel eens flink op kunnen schudden, denkt hij. "Zou het geen meerwaarde zijn als alle teksten zo heerlijk helder geschreven worden dat iedereen ze begrijpt?" Aan ambitie ontbreekt het niet. "Hij grapt al dat hij burgemeester wil worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden