Tandenpoetsen, moet dat voor of juist na het ontbijt?

Belangrijk: je tanden goed poetsen. Ook belangrijk: wanneer kan je dat dan het beste doen? Hoogleraar Cor van Loveren geeft raad.

Het is topdrukte in het gezin van deze lezer. Vier jonge kinderen moeten op tijd naar school, en tussendoor prepareren de lezer en zijn vrouw zich voor hun werk. Maar tandenpoetsen is heilig in dit gezin, niemand mag de deur uit voordat het is gebeurd. Toch constateerde de tandarts laatst een paar gaatjes bij een van de kinderen. Ze vroeg naar het poetsgedrag en kwam toen met de volgende tip: poets liever niet direct na het ontbijt. Want de etensresten die zich dan hebben verzameld op de tanden - en al helemaal 'zurige' bestandsdelen zoals vruchtensap - als daar de tandenborstel overheen gaat, wordt het glazuur aangetast. Eigenlijk zou je een half uur moeten wachten, maar wie heeft daar tijd voor na het ontbijt? Poets daarom liever direct bij het opstaan, zei de tandarts.

In verwarring ging de lezer diverse internetsites bekijken, maar daarvan werd hij ook niet wijzer. De kinderen protesteerden tegen het nieuwe beleid: 'Als we tandpasta in de mond hebben smaakt het brood niet meer. Poetsen voor of na het ontbijt? "Tja, eigenlijk maakt dat niet zoveel uit", zegt Cor van Loveren. Hij is hoogleraar preventieve tandheelkunde aan ACTA, het samenwerkingsverband van de twee Amsterdamse universiteiten. "Gaatjes ontstaan niet omdat je een keertje slecht poetst, maar omdat je gedurende langere tijd bepaalde plekken niet goed schoonmaakt. Het belangrijkste is daarom dat er, ook in de ochtend, eens goede aandacht aan het poetsen wordt gegeven. Zodat alle tanden goed worden gereinigd." Ouders die hun kinderen blijven controleren, en indien nodig ook napoetsen, bereiken doorgaans het beste resultaat.

Dat verhaal van die zuren op het glazuur, dat hoort Van Loveren vaak. "Het is een logisch verhaal, best aannemelijk. Maar als er onderzoek naar wordt gedaan, blijkt er geen bewijs voor. Als het tandglazuur bij het poetsen al wordt aangetast door zuur in de mond, dan is het verschil heel klein met poetsen zonder zuur." De Amsterdamse hoogleraar ziet steeds meer aanwijzingen dat zuurgebruik op zich het glazuur aantast - doop een tand in de cola, ga er aan likken en het glazuur wordt bedreigd. "Je kunt wel een half uur wachten met poetsen, maar het is maar de vraag of je speeksel in de tussentijd dat zuur voldoende heeft bestreden; dat gebeurt minder goed dan veel mensen denken." Van Loveren citeert de adviezen van het Ivoren Kruis, de organisatie voor preventie van tandbederf. "Daarin staat inderdaad dat zuur problemen kan veroorzaken, maar sommigen ontgaat de nuance in dat advies, want daar staat: in dat geval is de oplossing vooral vermindering van je zuurgebruik." Minder frisdrank dus, en in de avond minder vaak een wijntje.

Waarom brengen tandartsen dan toch nog dit soort adviezen uit? "Het duurt altijd een tijd voordat de wetenschap is doorgedrongen in de praktijk", zegt Van Loveren. "Het is ook geen schadelijk advies. Maar er is geen bewijs voor." Wellicht moet het gezin iets eerder opstaan. Van Loveren: "Als er nu na het ontbijt te weinig tijd is voor poetsen, zal dat voor het ontbijt ook het geval zijn."

Zelf een vraag insturen? Mail naar: gezondheid@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden