Tandenborstel voor de hond: om op te vreten

Hoe beschaafd is de hond? Geen groter plezier kon je een hond vroeger doen door bij de slager een bot op te halen. Slierten vet en restjes vlees hingen nog aan het been als het dier, trots als een pauw, met zijn maaltijd in zijn bek, naar huis paradeerde. Urenlang verdween de viervoeter in zijn hok, -je hoorde alleen het geluid van gelik, geknauw en gesmak- waarna de stinkende restanten in de tuin werden begraven.

Redactie de Gids

Willigen moderne slagers nu nog steeds dergelijke verlangens van honden in? Vast staat wel dat de baasjes liever andere lekkernijen voor honden kiezen. Geen glibberig of bloederig vlees aan botten, maar keurig opgedroogde varkensoren (met honing), varkensneuzen (ook met honing), mergpijpje gevuld met gedroogd vlees, kauwbenen en pensstaafjes en zelfs hondenkoekjes met chocolade.

Waarom geven we onze honden geen botten meer die ze kunnen kluiven zoals een vleeseter betaamt? Simpel: het is smerig en het stinkt. Onze huisdieren zijn namelijk géén vleeseters, zij zijn geciviliseerde huisgenoten. Cerea Snacks is nieuw op de markt met 'vegetarische snacks', de Cerea Brush, '100 procent biologisch'. Als de baas vlees laat staan, waarom zou de hond dat dan niet doen? Deze snacks zijn goed voor het gebit en hebben de vorm van een tandenborstel in vier smaken: kruiden, naturel, fris en calcium (maar hoe smaakt calcium?). Wat gebitsverzorgende kauwgom is voor de mens, is de kauwtandenborstel voor de hond, meldt producent Antos. De groei van de bacteriën wordt geremd en de tandenborstel -die de hond moet verorberen, eenmalig gebruik dus- zorgt voor een frisse adem. Daarnaast is er ook nog een snack in de vorm van een krokodil en lange kauwsticks.

Om te testen of honden werkelijk van vegetarische producten houden, is een testpanel samengesteld. De proefkandidaten, -Zoo-i, een kruising schapedoes, en Senna, een Engelse buldog- beginnen meteen al te kwijlen als ze de snacks op tafel zien liggen. De geur van deze snacks is weinig aangenaam. Zoo-i snelt toe, grijpt de witte tandenborstel om die razendsnel op te peuzelen. Kennelijk heeft calcium toch smaak. Senna daarentegen likt de tandenborstels en de krokodil, maar lijkt te aarzelen. Horen vegetarische snacks wel in het voedselpakket van de moderne hond? Toch, ook Senna heeft geen probleem met vegetarisme: haar snuit is simpelweg te plat om de snacks van de grond te kunnen pakken. De stick is echter wel geschikt en binnen tien minuten heeft ze het exemplaar opgekauwd. De groene exemplaren (fris en kruiden) zijn kennelijk niet erg lekker: beide honden halen daar hun neus voor op. Het moet niet al te biologisch worden. Maar ach, als blijkt dat er niets meer te vreten valt, slepen ze ook deze tandenborstels naar hun mand.

Worden honden dik van het eten van veel tandenborstels? Geen idee. De kauwstaven hebben wel een laag vetgehalte, dus tonnetje rond worden de honden er niet van.

Activeren deze tandenborstels nu ook een frisse adem? De reukproef is maar van korte duur: beide honden stinken nog steeds uit hun bek, zoals ze altijd al gedaan hebben. Met of zonder tandenborstel. Hoeveel tandenborstels een hond moet eten per dag voordat hij je fris tegemoet hijgt, meldt de producent niet. Misschien is het efficiënter om kauwstaven te dippen in tandpasta of mondwater.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden